Aanhangers van de Turkse president wachten in Sarajevo op zijn komst
NOS NieuwsAangepast

Duizenden West-Europese Turken in Sarajevo om naar Erdogan te luisteren

De Turkse president Erdogan spreekt vandaag in een sporthal in de Bosnische hoofdstad Sarajevo zo'n 20.000 Turken uit landen in West-Europa toe. Velen van hen komen uit Duitsland. Dat land, maar ook Nederland en Oostenrijk, hebben Turkse campagnebijeenkomsten voor de verkiezingen van 24 juni verboden.

Het is de eerste en enige bijeenkomst van Erdogans AK-partij buiten Turkije in de aanloop naar de verkiezingen.

Nog voor zijn aankomst in Sarajevo kwam de Bosnische regering met nieuws over de goede Turks-Bosnische verhoudingen: Turkije betaalt de aanleg van een langverwachte snelweg tussen Sarajevo en de Servische hoofdstad Belgrado.

Tegen het zere been

Onomstreden is het bezoek van Erdogan aan Bosnië overigens niet. Turkije kondigde de bijeenkomst in Sarajevo zonder overleg aan, wat tegen het zere been was van een aantal Bosnische parlementariërs en inwoners van Sarajevo. "Wij willen in vrede leven. Zijn bezoek draagt hier niet aan bij", zei Sasha, een van de oprichters van een Facebookgroep tegen de komst van Erdogan, tegen NOS-correspondent Mitra Nazar.

Maar de Bosnische leider Bakir Izetbegovic zag geen problemen. "We zullen laten zien dat Erdogan vrienden heeft en dat er mensen zijn die trots op hem zijn", zei hij vorige week tegen zijn aanhangers. Izetbegovic is een goede vriend van Erdogan. De Bosnische leider was in 2016 bij het huwelijk van de dochter van Erdogan.

We zullen laten zien dat Erdogan vrienden heeft.

De Bosnische leider Bakir Izetbegovic

Er wonen zo'n 6 miljoen Turken buiten Turkije. De Turken uit Europa zijn belangrijk voor Erdogan in de verkiezingsstrijd: bijna 3 miljoen van hen zijn stemgerechtigd. Alleen Duitsland telt al 1,4 miljoen stemgerechtigde Turken. In Nederland gaat het om 250.000 kiezers.

Consternatie in Rotterdam

Aanleiding voor Nederland om Turkse campagnebijeenkomsten te verbieden, was de consternatie in 2017 in Rotterdam. Toen wilde een Turkse minister daar een toespraak houden in de aanloop naar een Turks referendum over de grondwet.

Premier Rutte zei in april dat een campagne in Nederland kan leiden tot verstoring van de openbare orde. Ook wil hij dat er geen druk wordt uitgeoefend op Turkse kiezers in Nederland en wil hij geen conflicten importeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl