NOS VoetbalAangepast

VS, Canada en Mexico troeven Marokko af voor WK voetbal 2026

WK voetbal 2026 naar Amerika, Canada en Mexico

Het WK voetbal in 2026 wordt gespeeld in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Dat is tijdens het 68ste congres van de mondiale voetbalbond FIFA in Moskou besloten.

De drie landen namen het bij de stemming op tegen Marokko. Het gecombineerde bid kreeg 134 van de 203 stemmen. Marokko kreeg er 65.

De Russische president Vladimir Poetin sprak het congres toe. Donderdag begint in zijn land het WK voetbal.

WK voetbal 2026: overwinning van het geld
NOS/NYTimes
Stemverdeling bij verkiezing WK voetbal 2026

In Moskou verliep de verkiezing anders dan in het verleden, toen het FIFA-bestuur in een geheime stemming de plaats van handeling bepaalde.

Dit keer konden 203 stemgerechtigde leden van de voetbalorganisatie bepalen waar het WK zou worden gehouden. De KNVB liet een dag voor de verkiezing al weten dat de Nederlandse stem uit loyaliteit naar Marokko zou gaan.

Eén stemronde voldoende

In Moskou was een stemronde voldoende om de organisatie toe te wijzen. In de eerste ronde konden de leden kiezen uit drie mogelijkheden. Naast Marokko en het gecombineerde bid van de Amerikanen, Canadezen en Mexicanen was er ook de optie 'geen van beiden'. Het gecombineerde bid kreeg direct een vereiste meerderheid.

EPA
Vreugde bij de Amerikanen, Mexicanen en Canadezen na de toewijzing van het WK 2026

In de geschiedenis van het WK werd het toernooi slechts een keer eerder door meerdere landen georganiseerd. De editie van 2002 in Zuid-Korea en Japan stelde volgens voormalig voorzitter Sepp Blatter zo teleur dat het FIFA-bestuur geen WK meer wilde toewijzen aan dubbele kandidaturen. Het bid van Nederland en Belgie voor het WK van 2018 was daarom vooraf al kansloos, zo zei de inmiddels geschorste Zwitser tegen de NOS.

Onder zijn opvolger is een nieuwe wind gaan waaien, want Gianni Infantino verwelkomde de kandidatuur van Verenigde Staten, Canada en Mexico vanaf het begin.

Finale in New York

Het merendeel van de tachtig wedstrijden zal in de Verenigde Staten worden afgewerkt. Canada en Mexico zijn gastheer van elk tien duels en moeten vanaf de kwartfinales toekijken hoe hun buurland het toernooi volledig overneemt.

Het is nog niet duidelijk in welk land de openingswedstrijd wordt gespeeld. Het Aztekenstadion in Mexico-Stad en de Rose Bowl in Los Angeles zijn de overgebleven kandidaten. Over de locatie van de finale is al wel zekerheid: het MetLife Stadium in de buurt van New York.

Hoge score in inspectie

De FIFA-inspecteurs waren onder de indruk van het gecombineerde Noord-Amerikaanse bid. In hun beoordeling gaven ze een score van vier op de maximale vijf punten, tegenover 2,7 voor tegenstander Marokko.

De inspecteurs gaven wel aan dat de Noord-Amerikaanse tijdzone negatieve gevolgen kan hebben voor de kijkcijfers. In grote markten als Europa en Azië zullen wedstrijden op minder gunstige tijden worden uitgezonden.

Van de drie landen heeft alleen Canada geen ervaring met het organiseren van een WK voetbal bij de mannen. Het land organiseerde drie jaar geleden wel het WK vrouwen. In 1994 werd het eindtoernooi in Amerika gehouden en Mexico was gastheer in 1970 en 1986.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl