Hollandse Hoogte

De koers van het aandeel Adyen op de Amsterdamse beurs is hard gestegen bij het beursdebuut. Iets na opening stond de koers van het aandeel meer dan 75 procent hoger. In de loop van de ochtend stond de koers zelfs meer dan 100 procent hoger.

Het Amsterdamse betaalplatform Adyen, dat betalingen verwerkt voor onder meer Facebook, Netflix en Spotify, maakte vandaag zijn debuut op de beurs in Amsterdam. Het is de grootste beursgang in Nederland van de afgelopen jaren.

De introductieprijs van een aandeel was vastgesteld op 240 euro. De eigenaren verkochten een beperkt deel van de aandelen en daarmee is zo'n 950 miljoen euro opgehaald. Direct na opening kostte een aandeel meer dan 400 euro.

De totale waarde van het bedrijf ligt na de beursgang op zo'n 14 miljard euro. Gisteren werd de waarde nog op 7 miljard euro geschat.

Het Amsterdamse bedrijf is een van de snelst groeiende technologiebedrijven van Nederland. Beleggers en investeerders kijken sinds de bekendmaking eind mei reikhalzend uit naar de beursgang. "Er is zeker sprake van beleggersgekte", zegt beursanalist Corné van Zeijl.

Toekomstverwachting

Wat maakt Adyen nou zo populair bij beleggers en investeerders? "Het is een heel schaalbaar bedrijf", zegt analist Wim Zwanenburg. Daarmee bedoelt hij dat wanneer het bedrijf meer klanten krijgt, de kosten niet sterk meestijgen. Daardoor kan Adyen steeds meer winst maken.

Bovendien kan Adyen de omzet in de toekomst op twee manieren vergroten. Enerzijds doordat huidige klanten zoals Uber en Facebook zelf groeien en er dus meer betalingen te verwerken zijn. Anderzijds door nieuwe klanten aan te trekken.

Zo haalde het betaalbedrijf begin dit jaar eBay binnen als nieuwe klant. "Daardoor zullen volgend jaar de miljarden transacties die Adyen nu al doet, met ongeveer de helft toenemen. Dat levert weer een flinke omzetgroei op", zegt Van Zeijl.

Hoe werkt een beursgang?

Concurrentie

Adyen heeft wel degelijk concurrenten. "PayPal is bijvoorbeeld een grote speler op de betaalmarkt en dat bedrijf ontwikkelt zich ook ", zegt Zwanenburg.

Daarnaast is het risico dat aandelen minder waard worden omdat er in de toekomst meer bij komen. Dat kan volgens Van Zeijl bijvoorbeeld als nieuwe klanten een aandeel eisen in het bedrijf. "eBay heeft 5 procent van de aandelen gekregen om naar Adyen over te stappen. Dat kunnen nieuwe klanten ook als voorwaarde stellen."

STER reclame