NOS
NOS NieuwsAangepast

'Ik kan wel huilen', Delft schrikt van weer een geweldsincident

"Laatst hadden we al waterschade en nu gebeurt dit. Ik kan wel huilen." De schrik zit er goed in bij de eigenaresse van een van de winkels in Delft die vannacht werden beschoten.

"Toen vanochtend het alarm afging, stapte ik meteen met mijn vriend in de auto. Toen we aankwamen, zag ik in eerste instantie niets, maar ik had mijn bril ook niet op. Het rolluik zat nog netjes naar beneden." Toen ze de winkel binnengingen, zagen ze gelijk dat het mis was. "Ik zag overal glas en ook de kogelgaten."

Kijk hieronder een video waarin ooggetuigen vertellen wat er vannacht is gebeurd:

'Werd wakker door een rits van schoten'

De politie in Delft kreeg vannacht rond 04.30 uur een melding dat er geschoten was. Daarna werd een deel van het centrum afgesloten voor onderzoek. Wie er achter de beschietingen zit, is niet duidelijk. Ook of er een verband is tussen de twee beschietingen is, is niet duidelijk.

Drie maanden geleden opende de eigenaresse haar winkel op de Molslaan in het centrum van Delft. Daarvoor zat de winkel op de Beestenmarkt, even verderop. Precies dat pand werd vannacht ook beschoten. "Het lijkt erop dat er een verband is tussen de twee beschietingen", zegt ze. "Maar ik zou niet weten wie het op onze zaak gemunt zou hebben."

Het zal wel even duren voordat ze zich weer prettig voelt in haar eigen winkel, zegt ze. "Wij voelen ons niet echt meer veilig zo. Als ondernemer doe je je best en dan gebeurt zoiets..."

Mijn winkel kan vanwege het politieonderzoek niet open. Dat is een kleine strop.

Eigenaar van een winkel in de buurt

Het is de derde keer in twee maanden dat er geschoten is in het centrum van de stad. Begin mei werden een coffeeshop en een zonnestudio beschoten en een week later ontplofte bij een andere coffeeshop, van dezelfde eigenaar, een handgranaat. De politie kan niet zeggen of er een verband is tussen de incidenten, maar merkt wel op dat de slachtoffers telkens ondernemers in het centrum van Delft zijn.

De eigenaar van een verfwinkel op de Beestenmarkt is, net als de eigenaresse van de kledingwinkel, behoorlijk geschrokken. "Ik hoorde van de schietpartij van de mensen die boven mijn winkel wonen", vertelt hij. "Mijn winkel kan vanwege het politieonderzoek niet open. Dat is een kleine strop."

Ook hij weet niet waarom de incidenten in Delft elkaar zo snel opvolgen de laatste tijd. "Ik zou niet weten wat er aan de hand is, maar dit is niet normaal. Je doet er niets aan, maar wij zitten ermee."

Twee weken gesloten

Op een persconferentie maakte burgemeester Marja van Bijsterveldt bekend dat de twee beschoten zaken, de kledingwinkel en een horecazaak, twee weken gesloten blijven. Ze hoopt dat in die periode de rust terugkeert en ze wil de politie tijd en ruimte geven voor het onderzoek.

Volgens de burgemeester is het doel van de beschietingen mogelijk sluiting van de zaken. "Daarom moet je dit soort besluiten zorgvuldig afwegen. Uiteindelijk heb ik er na overleg toch voor gekozen om de zaken voorlopig te sluiten."

De komende tijd gaat er meer politie surveilleren in het centrum van Delft. Mogelijk wordt het cameratoezicht in het centrum uitgebreid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl