NOS SportAangepast

Golden State oppermachtig in finale en verovert derde titel in vier jaar

Met een overtuigende 108-85 uitzege op Cleveland Cavaliers heeft Golden State Warriors voor het tweede jaar op rij de NBA-titel in de wacht gesleept. De best-of-sevenserie eindigde in 4-0. De vorige ploeg die ongeslagen bleef in de eindstrijd was San Antonio Spurs in 2007. Ook toen waren de Cavs de verliezers.

Het is de derde titel voor de Warriors in vier jaar, met in de finale steeds dezelfde tegenstander. Alleen in 2016 ging de titel naar Cleveland.

Halverwege het tweede kwart repareerden de Cavaliers nog wel een achterstand van 11 punten en kwamen ze op voorsprong, maar niet veel later draaiden de bezoekers het duel weer volledig om.

In het derde kwart liepen de Warriors namelijk uit naar een flinke voorsprong van 21 punten, waardoor de spanning daarna totaal was verdwenen. Met slechts 23 punten kon ook LeBron James het tij niet keren. Het thuisteam legde zich er in het vierde kwart vervolgens bij neer dat de Warriors dit jaar opnieuw de sterkste waren.

Kevin Durant werd voor het tweede jaar op rij gekozen tot waardevolste speler (MVP) van de finale. Durant kwam in Cleveland tot 20 punten, 12 rebounds en 10 assists; zijn eerste triple-double in een finaleduel. Stephen Curry liet 37 punten noteren.

James bekende na afloop dat hij de laatste drie wedstrijden met een geblesseerde hand had gespeeld. "Dat gebeurde na het eerste duel van de finale" zei hij.

In dat eerste duel in Oakland had Cleveland de zege voor het grijpen, maar met enkele seconden op de klok miste George Hill een vrije worp. Daarna vergat J.R. Smith te scoren nadat hij de rebound na Hills misser had gepakt. Tot grote frustratie van James.

"Het was mijn eigen schuld. Ik deed mezelf pijn. Ik was geëmotioneerd omdat je de kans op een zege in de eerste wedstrijd niet zomaar krijgt in een uitwedstrijd bij Golden State."

LeBron James in duel met Steph Curry

Toekomst James

Het is nog onzeker of James zijn laatste wedstrijd in het shirt van de Cavaliers heeft gespeeld. De routinier en een van de beste basketballers aller tijden heeft een aflopend contract en kan na de zomer zomaar ergens anders spelen.

"Ik heb geen idee op dit moment. Ik heb altijd aan mijn familie gedacht bij mijn keuzes en dat zal ik nu ook doen", aldus James.

  • EPA
    LeBron James verschijnt met een brace om zijn hand op de afsluitende persconferentie
  • EPA
    LeBron James grijpt naar zijn hand in de vierde wedstrijd van de NBA-finale

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl