EPA

De basketballers van Golden State Warriors hebben in de NBA-finale de eerste tik uitgedeeld. In het eerste duel van de best-of-7-serie tegen Cleveland Cavaliers werd het in een spannende wedstrijd na verlenging 124-114 voor de Warriors.

Het ging de hele wedstrijd gelijk op tussen de Warriors en Cavaliers. Bij rust was het 56-56 en na de reguliere speeltijd stond er eveneens een gelijke stand op het scorebord.

Dat was alleen niet helemaal duidelijk voor J.R. Smith van Cleveland. Met nog 4,7 seconden op de klok mocht George Hill aanleggen voor twee vrije worpen voor de Cavaliers. De eerste ging raak (107-107), maar bij de tweede miste hij. Smith pakte de rebound en dribbelde rustig terug, in de veronderstelling dat de Cavaliers een voorsprong hadden.

James in topvorm

En dus kwam er een verlenging. LeBron James, sterspeler van de Cavaliers, hield zijn ploeg vrijwel in zijn eentje in de race. Hij maakte in totaal 51 punten. In vergelijking: Stephen Curry was topscorer bij Golden State en maakte er 29.

"LeBron was geweldig", aldus Tyronn Lue, coach van de Cavaliers. "Hij heeft er alles aan gedaan zijn team aan de overwinning te helpen. Vanavond konden we weer zien waarom hij de beste speler van de wereld is."

Het was alleen niet genoeg voor een overwinning. Met nog 36 seconden op de klok, leidde Cleveland met twee punten verschil. De Cavaliers onderschepten de bal en leken op weg naar de beslissing.

De scheidsrechter gaf na het zien van televisiebeelden echter twee vrije worpen aan de Warriors, waarna ze in de verlenging alsnog toesloegen.

LeBron James kan de beslissing van de scheidsrechter niet geloven EPA

Het is het vierde seizoen op rij dat de NBA-finale tussen deze twee teams gaat. De Warriors zijn titelverdediger en wonnen ook in 2015, in 2016 ging de titel naar de Cavaliers. Golden State won voor het vierde jaar op rij het eerste finaleduel.

Zondag staat de tweede wedstrijd op het programma, wederom in Oakland.

STER reclame