De Turkse militairen bij het Griekse hof
NOS NieuwsAangepast

Turkije bevriest Griekse migrantendeal na vrijlating militairen

Turkije schort afspraken met Griekenland op over het terugnemen van migranten. Dat heeft minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken gezegd tegen Turkse journalisten. De vluchtelingendeal tussen Turkije en de Europese Unie blijft wel van kracht, zegt Cavusoglu.

Het besluit is een reactie op de vrijlating van acht Turkse militairen door Griekenland. Die waren in 2016 naar Griekenland gevlucht nadat ze hadden meegedaan aan de mislukte couppoging. Cavusoglu noemt hun vrijlating onacceptabel.

Het opgeschorte akkoord uit 2001 bevat afspraken over het terugnemen van migranten die van Turkije naar Griekenland zijn gereisd. Het akkoord werd de laatste jaren weinig gebruikt omdat de uitwisseling van migranten ook was vastgelegd in de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU.

Uitlevering

Nadat Griekenland vorige maand aankondigde dat de militairen zouden worden vrijgelaten, reageerde Turkije al woedend. De Turkse regering wil dat de militairen worden uitgeleverd, maar het Griekse hooggerechtshof blokkeerde dat vanwege het risico dat ze in Turkije worden gemarteld.

De militairen konden niet langer in Griekenland worden vastgehouden omdat de maximale detentieperiode van 18 maanden was verstreken. Ze wonen nu op een geheime plaats, omdat de Griekse autoriteiten vrezen voor hun veiligheid. Ze hebben asiel aangevraagd in Griekenland. Een van hen heeft dat inmiddels gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl