De Turkse militairen komen aan bij het hooggerechtshof
NOS NieuwsAangepast

Grieks hof zet streep door uitlevering Turkse militairen

Acht Turkse militairen die na de mislukte coup asiel vroegen in Griekenland mogen niet worden uitgeleverd. Dat heeft het Griekse hooggerechtshof bepaald.

Het hof gaat mee in de redenering van de Griekse aanklager, die waarschuwde dat de Turken mogelijk een oneerlijk proces wacht in eigen land en gemarteld kunnen worden in gevangenschap. Uitlevering zou daarom niet verenigbaar zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De acht waren midden juli, nadat duidelijk was geworden dat de staatsgreep was mislukt, met een helikopter naar Griekenland gevlogen. Ze betoogden voor de rechter dat ze niets met de coup te maken hadden en werkten voor een reddingsdienst; ze zouden tijdens de coup zijn beschoten door agenten en gewapende burgers, waarna ze besloten te vluchten voor het geweld.

Woede in Ankara

Turkije vroeg al direct om uitlevering van de militairen. Ankara heeft Athene onder grote druk gezet hen uit te leveren en waarschuwde dat de betrekkingen ernstig kunnen verslechteren als Griekenland anders besluit. In Turkije zijn de militairen al schuldig bevonden aan hoogverraad.

Kort na de uitspraak kwamen de eerste woedende reacties uit de Turkse hoofdstad. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Griekenland faalt in de strijd tegen terrorisme. De uitspraak van het hof zou politiek gemotiveerd zijn. Verder kondigde het ministerie aan het er niet bij te laten zitten en opnieuw om uitlevering te vragen.

De meesten hebben familie, kinderen in Turkije. Die hebben allemaal huisarrest, hun paspoorten zijn afgepakt en hun bezittingen bevroren.

Correspondent Conny Keessen

"Je zag de spanning en angst van hun gezichten afglijden", zegt correspondent Conny Keessen, die erbij was in de rechtszaal. "Bij sommigen verscheen een kleine glimlach."

Toch zijn hun zorgen allerminst voorbij: "De meesten hebben familie, kinderen in Turkije. Hun paspoorten zijn afgepakt en hun bezittingen bevroren. Ze worden als verraders beschouwd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl