ANP

Turkije heeft hard uitgehaald naar de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vanwege het toestaan van een Pegida-barbecue. Minister Çelik van Europese Zaken vindt het "immoreel" dat Aboutaleb de anti-islambeweging niet heeft verboden om vandaag varkensvlees te roosteren voor de Laleli-moskee.

"Andere gemeenten in Nederland hebben de plannen van Pegida verboden, maar de Marokkaanse Aboutaleb vindt dat het niet tegen de wet is. Wat een enorme tragedie", schrijft Çelik op Twitter.

De burgemeesters van onder meer Den Haag, Utrecht, Gouda en Arnhem kozen ervoor om de demonstratie voor de moskee tegen te houden. Pegida kreeg wel de mogelijkheid om op andere plekken te protesteren. In Utrecht werd een kort geding aangespannen door Pegida, maar de rechter stelde burgemeester Van Zanen in het gelijk.

"Aboutaleb zegt dat demonstreren een fundamenteel recht is. Maar wanneer is respectloos omgaan met moskeeën een recht geworden?", zegt de minister, die Pegida een fascistische organisatie noemt.

Om tegengas te bieden aan de actie van Pegida, zullen Turkse en islamitische organisaties samen bloemen leggen rond de moskee, zegt Çelik. "Ze zullen een muur van liefde bouwen tegen de stank van haat. Dat is een echte les over menselijkheid."

Volgens gemeente Rotterdam is er "niet veel reden" om de barbecue te verbieden. "Als gemeente moet je de afweging maken of het effect heeft op verkeer, gezondheid en de openbare orde. Tot nu toe gaat het door, maar als er een bepaalde dynamiek ontstaat, kan de burgemeester terugkomen op het besluit." Er mag alleen elektrisch worden gebarbecued en de demonstranten mogen geen bestek meenemen.

Vaker Turkse kritiek op Aboutaleb

De Rotterdamse burgemeester is al vaker het mikpunt geweest van felle kritiek vanuit Turkije. De aanleiding daarvoor was zijn besluit vorig jaar om een Turkse minister geen toestemming te geven voor een politieke toespraak in Rotterdam. Als gevolg ontstonden er rellen in de omgeving van het Turkse consulaat in Rotterdam. De Turkse minister werd uit het land gezet, met een diplomatieke rel als gevolg.

Vlak daarna werd Aboutaleb beschuldigd van het hebben van banden met de Gülenbeweging. De islamitische geestelijke Fethullah Gülen is volgens Ankara het brein achter de mislukte staatsgreep in Turkije van 2016.

STER reclame