Turkse krant opent aanval op burgemeester Aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam ANP

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt in een Turkse krant aangevallen en beschuldigd van banden met de Gülenbeweging. 

De Turkse krant Yeni Akit noemt Aboutaleb "een rotzak". Het dagblad valt hem aan, omdat hij vorige week agenten opdracht gaf de beveiligers van de Turkse minister Kaya waar nodig aan te houden en te ontwapenen. Ze mochten daarbij geweld gebruiken. Uiteindelijk is het bij het Turkse consulaat in Rotterdam zo ver niet gekomen. De Turkse minister is wel Nederland uitgezet.

Een Nederlands-Turkse journalist van de onlinepublicatie Zaman Vandaag twittert erover: 

Aboutaleb reageerde bij RTV Rijnmond laconiek: "Blijkbaar is van alles geoorloofd om iemand zwart te maken. Ik schijn terroristen de hand boven het hoofd te houden en word ook beschuldigd van het aannemen van smeergeld; eigenlijk ontbreekt alleen informatie over mijn Zwitserse bankrekening."

Van de Turkse gemeenschap in Rotterdam hoort hij dat de berichtgeving tot walging leidt. Zelf voelt hij zich niet bedreigd. "Ik hoop dat we over een week of vier, vijf weer on speaking terms zijn."

De Turkse krant plaatste bij het artikel een foto die in 2012 is gemaakt toen een Rotterdamse delegatie met burgemeester Aboutaleb een bezoek bracht aan Turkije. 

Raadslid 

Donderdag werd bekend dat CDA-raadslid Turan Yazir tijdelijk stopt, omdat hij zich bedreigd voelt. Ook hij werd in Turkse kranten aangevallen en beschuldigd. Die bedreigingen speelden al langer, maar werden afgelopen weekend heviger.

De vice-voorzitter van de gebiedscommissie Charlois-Rotterdam laat weten dat ook hij slachtoffer is geworden "van een kwaadaardige lastercampagne door radicaal-islamitische Turkse kringen." Zeki Baran spreekt van stemmingmakerij: "Dat ik nu door deze Turkse krant als doelwit gekozen ben, brengt de veiligheid van mij en mijn familie in gevaar."

Hij zegt dat 90 procent van de Turkse Nederlanders helemaal geen kant willen kiezen in de escalatie tussen Turkije en Nederland.