NOS NieuwsAangepast

Uitvaart van agenten die werden vermoord bij aanslag Luik

In Luik is de uitvaart gaande van de twee agenten die vorige week op straat werden doodgeschoten. Veel agenten uit heel België zijn erbij.

"Iedereen bij de politie is enorm getroffen dat twee mensen in het harnas zijn gestorven", zegt correspondent Sander van Hoorn vanuit Luik op NPO Radio 1. "Ze willen erbij zijn om de laatste eer te bewijzen."

Volgens de VRT zijn meer dan 1000 agenten naar de uitvaart gekomen. Ook prins Laurent, premier Charles Michel en enkele ministers zijn erbij. Op de parkeerplaats buiten het crematorium was de dienst op een groot videoscherm te zien, behalve het moment dat de families afscheid namen.

Tijdens de dienst zei de korpschef dat de agenten moedige vrouwen waren die door een laffe terreurdaad om het leven zijn gekomen. Ook riep de korpschef de politiek op om de veiligheid van agenten serieus te nemen.

Een aanwezige agent zegt dat hij binnenkort oplossingen wil voor een zorgwekkend probleem:

'Vandaag is een dag om verdrietig te zijn, niet boos'

"Agenten weten natuurlijk dat ze bij de uitoefening van hun vak om het leven kunnen komen", zegt Van Hoorn. "Maar dat iemand die zo is geradicaliseerd in de gevangenis vrij kan komen en zoiets kan doen; daar gaat het debat de komende tijd in België over."

De twee agentes hebben postuum een hoge onderscheiding gekregen. De schoonmaakster die gegijzeld werd, krijgt die onderscheiding nog.

De 22-jarige student die ook door de aanslagpleger werd doodgeschoten, is gisteren begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl