AFP
NOS NieuwsAangepast

Aanslag op politie in Luik: wat weten we van de dader?

De dader van de schiet- en steekpartij in het centrum van Luik, waarbij vanochtend behalve de schutter zelf, twee agenten en een man van 22 om het leven kwamen en vier agenten gewond raakten, is de Belg Benjamin Herman. Hij komt uit het stadje Rochefort, in de Ardennen, waar hij in 1987 werd geboren.

Herman zat een gevangenisstraf uit voor verschillende vergrijpen. Hij zou nog twee jaar vastzitten, maar was zich aan het voorbereiden op een vervroegde vrijlating. Daartoe had hij al dertien keer verlof gehad en dat was altijd probleemloos verlopen. Daarom was niet te voorzien dat het deze keer mis zou gaan, zei minister van Justitie Geens.

Maar gisteren, toen hij acht uur buiten de gevangenis in Lantin mocht doorbrengen, keerde hij 's avonds niet terug. Er gold een opsporingsbevel tegen hem; mogelijk wilden de agenten die hij doodschoot hem controleren en liep de situatie uit de hand. De politie van Luik spreekt van een aanslag gericht "tegen de politie en de Belgische staat".

Marginaal en extreem gewelddadig

Overigens heeft Herman al langer een strafblad. Hij was een recidivist en zat sinds 2003 vrijwel onafgebroken in de gevangenis vanwege drugssmokkel, geweldpleging, diefstal en vandalisme. Zo overviel hij in 2008 samen met een broer een supermarkt in Marche-en-Famenne. De buit bedroeg 180 euro. Het tweetal ging ervandoor in een auto met gestolen nummerplaten. Herman en zijn broer waren op dat moment allebei verslaafd aan heroïne.

Herman was belijdend moslim, maar berichten dat hij geradicaliseerd is, worden door de politie ontkend, al zou hij in de gevangenis wel contact hebben gehad met geradicaliseerde moslims. Medegevangenen omschrijven hem tegenover de Franstalige omroep RTBF als "een randfiguur en extreem gewelddadig". Herman had geen contact meer met zijn familie.

Terroristische daad

Het motief van de dader voor de schietpartij in Luik is niet duidelijk. Justitie onderzoekt of het om een terroristische daad gaat. Of H. op het moment dat hij de agenten doodschoot "Allahu akbar" heeft geroepen, zoals sommige Belgische media melden, is onduidelijk.

"Hij heeft twee agentes in de rug aangevallen, hun wapens gestolen en zich verscholen in de school", zei Christian Beaupère, de korpschef van Luik. Herman vluchtte na de moord op de agentes een school in en gijzelde daar korte tijd een schoonmaakster.

"Hij is de school niet verder binnengegaan, maar had duidelijk de bedoeling de politie aan te vallen, aldus Beaupère." Van de vier gewonde agenten is een er niet goed aan toe; een kogel heeft een slagader in zijn dijbeen geraakt.

Agenten schoten Herman buiten de school dood:

De schutter in Luik wordt uitgeschakeld door agenten

Ook wordt onderzocht of Herman achter de overval op een juwelier zat, afgelopen nacht in Rochefort. Nadien is een 30-jarige ex-gedetineerde door het hoofd geschoten in zijn woning in Marche-en-Famenne; of Herman daar ook mee te maken gehad wordt eveneens onderzocht.

Het federaal parket maakt woensdagochtend meer bekend over de resultaten van het gerechtelijk onderzoek tot dan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl