AFP

In Luik heeft een man twee vrouwelijke politieagenten doodgeschoten. Hij viel ze aan met een mes, pakte hun dienstwapens af en schoot ze daarmee dood. Daarna schoot hij een 22-jarige voorbijganger in een auto dood. Ook gijzelde hij een schoonmaakster in een nabijgelegen schoolgebouw.

De man vluchtte al schietend het pand uit, waarbij hij nog twee agenten verwondde, waarna hij werd doodgeschoten door de politie. De dader is een 31-jarige gevangene uit Rochefort die gisteren met verlof is gegaan.

Op deze video op Twitter is te zien hoe de man wordt overmeesterd. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

De schutter in Luik wordt uitgeschakeld door agenten

Het federaal parket zegt dat er aanwijzingen zijn dat er sprake is van een terroristische aanval. Het dreigingsniveau in België is niet verhoogd.

De omgeving van de school is geëvacueerd. Burgemeester Willy Demeyer van Luik zegt dat de schoolkinderen veilig zijn. Die zijn overgebracht naar een andere locatie. De school blijft morgen dicht, maar gaat overmorgen weer open. De leerlingen krijgen psychische begeleiding.

De twee agenten werden op een groot kruispunt in de stad, op de Boulevard d'Avroy, doodgeschoten.

Op beelden die in de buurt zijn gemaakt, zijn knallen te horen. Ook rennen mensen over straat:

Eerste beelden gijzeling Luik: knallen en rennende mensen

Premier Charles Michel leeft mee met de slachtoffers. Hij en koning Filip gaan vanmiddag naar Luik.

STER reclame