AFP

Twee vragen moest ze beantwoorden: 'ben je moslim?' en 'doe je mee aan de ramadan?'. Darifa, schoonmaakster van het Waha-lyceum in Luik, stond gisteren oog in oog met de man die daar een aanslag pleegde. Daarna werd ze gegijzeld. In een telefonisch interview met omroep RTBF doet ze haar verhaal.

"Ik stond te praten met een bewaker van de school, toen de buurman in paniek naar binnen rende." Ook hoorde ze drie meisjes gillen, vertelt Darifa. Ze liep, zonder te weten wat er aan de hand was, de hal in om de deuren te sluiten. "Een deur kon ik sluiten, maar toen ik mij omdraaide, stond ik oog in oog met de schutter die twee wapens in zijn handen had."

Hij zei me dat ik moest denken aan mijn Palestijnse en Syrische broers en zussen.

Darifa

De dader, Benjamin Herman, stelde haar toen de bewuste vragen: of ze moslim was en of ze aan de ramadan deed. Op beide vragen antwoordde ze 'ja', waarna de schutter haar verzekerde dat ze zich geen zorgen hoefde te maken. "Hij zei dat hij me niks zou aandoen."

De vrouw probeerde daarna om op Herman in te praten en hem te overtuigen te stoppen met zijn acties. "Ik zei hem dat hij niet op de juiste plaats was, dat het hier een school was en dat er heel veel kinderen aanwezig waren." Met gebaren probeerde ze andere leerkrachten te waarschuwen. "Maar ik denk niet dat ze dat hebben begrepen."

'Niet nerveus'

Toen de schutter zijn wapen richtte op de speelplaats, begon Darifa te huilen. De man zei haar te stoppen. "Hij zei me dat ik moest denken aan mijn Palestijnse en Syrische broers en zussen."

De schutter was in haar bijzijn niet nerveus of gewelddadig, vertelt Darifa. Hij trok haar terug zodat de politie haar goed kon zien. Daarna vertelde hij haar: "Ik ben hier enkel om de politie bang te maken en om mij aan de wereld te tonen."

Ik wil ze doen koken.

Benjamin Herman, schutter Luik

Na een tijdje kreeg Benjamin Herman door dat hij omsingeld was door de politie. Darifa wees hem een nooduitgang, zodat hij kon vluchten, maar die wilde hij niet gebruiken. "Ik wil ze doen koken", zei de schutter.

Darifa opende voor hem de deuren, waarna hij naar de agenten schreeuwde dat ze moesten vertrekken. Toen gooide hij zijn identiteitskaart weg, zodat ze konden zien wie hij was. "Ik denk dat hij zich ervan bewust was dat dit voor hem het einde betekende. Daarna stormde hij naar buiten."

Toen Benjamin Herman buiten kwam, schoten agenten hem vlak voor de school dood.

De schutter in Luik wordt uitgeschakeld door agenten

STER reclame