NOS NieuwsAangepast

Slachtoffer chroom-6: ik stond elke dag in de giftige dampen

  • Jikke Zijlstra

    redacteur

  • Jikke Zijlstra

    redacteur

Blij en teleurgesteld tegelijk. Zo voelt de ongeneeslijk zieke Gerard Leushuis (73) zich. Blij, want staatssecretaris Visser van Defensie bood vandaag haar excuses aan voor de chroom-6 affaire. Teleurgesteld, want zijn blaaskanker valt definitief niet binnen de financiële regeling voor (ex-) medewerkers. "Dat vind ik ontzettend onrechtvaardig."

Gerard doet hieronder zijn verhaal:

Oud-schilder Defensie: nu gaan we oorlog voeren

Leushuis had al weinig hoop meer op een schadevergoeding. "Maar nu is het dus echt zo", zegt Leushuis enigszins terneergeslagen. Maar hij wil niet te lang bij dat gevoel stilstaan. "Het belangrijkste is dat Defensie nooit toe gaf fout te zijn geweest, maar dat nu eindelijk wel doet. Dat geeft mij voldoening, absoluut."

Tekortgeschoten

Via een live-stream kon Leushuis de presentatie van een groot RIVM-onderzoek naar chroom-6 thuis, in Wageningen, volgen. Het deed hem goed de staatssecretaris te horen zeggen dat Defensie tekort is geschoten bij het beschermen van medewerkers van de vijf NAVO-depots tegen chroomhoudende verf.

Ook Leushuis kwam volgens eigen zeggen dagelijks in aanraking met chroom-6. Van 1984 tot en met 1991 was hij afdelingschef van de onderhoudswerkplaats op de NAVO-locatie in Vriezenveen. Hier schuurden zijn medewerkers oude chroomhoudende verf van de voertuigen af, en spoten ze er weer een nieuwe laag chroomhoudende verf op.

Alleen een stofjas

"Ons kantoor stond midden in de werkplaats", vertelt Leushuis, "tussen de straal- en de spuitcabine in. Als de jongens gingen spuiten of schuren, deden ze een mondkapje voor. Ze droegen geen handschoenen, alleen een overall. Ik droeg een stofjas, meer niet. Ook al stond ik dagelijks in de chroomdampen."

In 2012 constateerde een arts bij Leushuis blaaskanker. Vier jaar later bleek het ook uitgezaaid naar zijn longen, maar omdat de bron de blaaskanker was, valt hij toch buiten de schaderegeling. "In het begin heb ik nog niet de relatie gelegd met mijn werk. Later wel, toen ik erover las op internet. In de Verenigde Staten is de relatie aangetoond tussen blaaskanker en werken met chroom-6. Maar hier in Nederland niet. En dat is heel zuur."

Toch wil Leushuis nog een poging wagen. Deze week houdt Defensie twee informatiebijeenkomsten over de schadevergoeding voor slachtoffers en nabestaanden. In Roermond en Almelo. Daar gaat Leushuis zeker naar toe. "Dan kan ik al mijn vragen stellen. Misschien is er toch nog een kleine kans dat ik binnen de regeling val. Ik stond tenslotte elke dag in die giftige dampen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl