De première van De Nieuwe Wildernis in 2013 ANP

Op het visserijfestival de Aaltjesdagen in Harderwijk is een film over de Oostvaardersplassen uit het programma geschrapt. De organisatie van het festival was van plan de film De Nieuwe Wildernis van Ruben Smit te vertonen in een openluchtbioscoop in de Vischafslag, maar ziet daar vanaf na "vele berichten" en "behoorlijke dreigementen op sociale media".

"De film en het natuurbeheer van de Oostvaardersplassen worden door activisten niet als twee losse onderwerpen beschouwd", schrijft de organisatie op de website. "Wij willen dat onze bezoekers zich veilig kunnen voelen en dat de avond zelf een feest kan zijn. Wij betreuren het enorm dat er activisten zijn die op deze 'grimmige' wijze hun mening willen afdwingen."

'Haat en dreigementen'

De afgelopen maanden stond natuurgebied De Oostvaardersplassen ter discussie omdat ruim 3200 grote grazers er de winter niet hebben overleefd. Veel dieren werden afgeschoten omdat ze door honger te zwak waren geworden om het einde van de winter te halen. In het gebied is niet genoeg voedsel voor de dieren. Actievoerders probeerden de dieren bij te voeren en knipten onlangs enkele hekken door om ze vrij te laten.

De organisatie van de Aaltjesdagen zegt te respecteren dat iedereen een eigen mening heeft, "maar om deze met haat en dreigementen te uiten naar vrijwilligersorganisaties keuren wij ten zeerste af".

In plaats van De Nieuwe Wildernis zal nu Holland: Natuur in de Delta worden gedraaid in de openluchtbioscoop.

STER reclame