ANP

Leefbaar Rotterdam-leider Joost Eerdmans vindt het een "vrij schandalige gang van zaken" dat de grootste partij, die 21 procent van de stemmen kreeg, bij de formatie in de Maasstad buitenspel is gezet.

"Je moet niet raar opkijken als mensen in Rotterdam de volgende keer denken: 'waarom zou ik nog gaan stemmen?'", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Gisteravond werd bekend dat VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP formatiegesprekken gaan beginnen. De gesprekken liepen eerder vast omdat GroenLinks, PvdA en D66 niet met Leefbaar én de VVD in een coalitie wilden.

Eerdmans verwijt het vooral de linkse partijen, waar Leefbaar volgens hem altijd voor openstond. "Nida en Denk komen niet in ons woordenboek voor, maar de rest was open."

Bekijk hieronder welke partijen nodig zijn voor een meerderheid.

Mogelijke coalities Rotterdam

Over VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans zegt Eerdmans dat die "te kort zijn poot stijf heeft gehouden". "Hij had niet moeten buigen en bij ons moeten blijven."

Karremans zegt op zijn beurt dat hij "ontzettend veel" heeft gedaan om een coalitie met Leefbaar te vormen, maar dat dat niet lukte vanwege de andere partijen. "Ik ben tot de conclusie gekomen dat dit de beste optie is op dit moment."

Mochten de zes partijen een coalitie vormen, dan gaat Eerdmans als fractievoorzitter de gemeenteraad in. "En met trots. Dan gaan we volop oppositie voeren."

In het nieuwe college zouden 10 wethouders komen, van wie een parttime. VVD, PvdA, GroenLinks en D66 krijgen er ieder twee, het CDA een en voor ChristenUnie-SGP komt volgens de plannen een deeltijdwethouder van 0,4 fte.

Ter vergelijking: Amsterdam heeft acht wethouders en op dit moment heeft het Rotterdamse college er vijf (drie van Leefbaar, een van D66 en een van CDA).

STER reclame