Abdelhak Nouri
NOS NieuwsAangepast

Familie Nouri stelt Ajax aansprakelijk en start procedure

De familie van de door hersenletsel getroffen Abdelhak Nouri stapt naar de arbitragecommissie van de KNVB. Volgens de advocaat van de familie weigert Ajax verantwoordelijkheid te nemen voor de hersenschade die de voetballer opliep.

De nu 21-jarige Nouri zakte tijdens een oefenwedstrijd van Ajax vorig jaar juli in Oostenrijk in elkaar. Hij liep ernstige en blijvende hersenschade op en verblijft in een zorginstelling.

Volgens advocaat John Beer heeft Ajax niet volgens de medische richtlijnen gehandeld. "Een team van advocaten en medisch specialisten heeft naar de beelden gekeken en is tot de conclusie gekomen dat dit anders had gemoeten. De dokter was al na 37 seconden bij Nouri en na 29 seconden was er een defibrillator. Die is niet gebruikt", zegt Beer tegen de NOS.

Familie Nouri stelt Ajax aansprakelijk

Moeilijke beslissing

In januari heeft de familie Ajax aansprakelijk gesteld. De Amsterdamse club weigert tot nog toe elke aansprakelijkheid en zegt dat de behandeling wel toereikend was. De club heeft nog niet gereageerd op de nieuwe stap van de familie.

Volgens Beer was het een moeilijke beslissing voor de familie om naar de arbitragecommissie te stappen. "De familie en Abdelhak hebben veel met Ajax, maar wanneer je ziet dat deze organisatie alle verantwoordelijkheid van zich afschuift is er maar een stap mogelijk.

De behandeling van Abdelhak Nouri nadat hij onwel was geworden

Niet alleen in het belang van Nouri

De KNVB zal nu een commissie gaan samenstellen die gaat bepalen of Ajax zich inderdaad niet aan de richtlijnen heeft gehouden. De hoogte van een eventuele schadevergoeding komt later aan de orde.

Dat de familie naar de arbitragecommissie stapt en niet naar de rechtbank heeft te maken met in een clausule het contract van Nouri. Daarin is opgenomen dat de arbitragecommissie de bevoegde instantie is.

De familie zegt in een verklaring dat de procedure niet alleen bedoeld is om het belang van Nouri te dienen. "De gehele voetbalwereld, en vooral de spelers van Ajax, zijn gediend bij een duidelijke uitspraak over de gang van zaken", staat in de verklaring.

De woordvoerder van de familie benadrukt dat de insteek is om te voorkomen dat iets dergelijks in de toekomst nog een keer kan gebeuren.

Woordvoerder familie Nouri

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl