CDA-leider Buma sprak in Den Bosch op een congres ANP

CDA-leider Buma vindt dat de klimaatwet te lang op zich laat wachten. Op een CDA-congres in Den Bosch riep hij alle partijen op "om het klimaatbeleid uit de sfeer van het touwtrekken te halen". Zo riep hij met name GroenLinks op om niet hun eigen wil door te drukken.

"Want anders gebeurt er niets. Dus doe mee in de breedste klimaatcoalitie ooit", zei Buma.

"Het huidige kabinet is het meest groene kabinet ooit. Maar de onderhandelingen over de klimaatwet duren nu al net zo lang als de hele formatie", aldus de CDA-leider. "Wij hebben de eerste grote stap gezet door akkoord te gaan met een klimaatwet. We tekenen in het regeerakkoord voor de scherpste klimaatdoelen ooit."

Die klimaatwet stond niet in in het verkiezingsprogramma van CDA. "Maar hoe breder de coalitie voor de energietransitie om Parijs te halen hoe beter", zei Buma.

GroenLinks-leider Klaver reageerde direct enthousiast op de oproep van Buma: "Ik deel zijn ongeduld en ben blij met zijn steun om partijen van links en rechts bij elkaar te brengen voor een gezamenlijke klimaatwet. Zijn woorden geven mij vertrouwen dat we nog voor de zomer onze gezamenlijke klimaatwet kunnen presenteren."

Lubbers' erfenis

Buma begon zijn toespraak met het herdenken van de overleden oud-premier Lubbers. "Niet klagen over moeilijke tijden, maar problemen onder ogen zien en aanpakken. Dat is de politieke opdracht die hij ons na heeft gelaten."

Ook verdedigde hij nog eens de afschaffing van de dividendbelasting. "De afschaffing betaalt het internationale bedrijfsleven zelf."

Buma wees erop dat de regering onder meer brievenbusfirma's aanpakt en expats minder royaal behandelt. "Het is, kortom, geen gratis geld."

Rood hesje

"Het was een verantwoordelijkheid die ik tijdens de onderhandelingen nam en ik zou hem vandaag ook weer nemen. Want ik kies liever voor een preventieve maatregel om een bedrijf hier te houden, dan dat ik met een rood hesje aan de poort sta te demonstreren als het bedrijf vertrekt."

In zijn speech haalde Buma ook uit naar FvD-leider Baudet, die volgens hem vanwege vanwege zijn opstelling in het MH17-dossier voortdurend flirt met Moskou. "Ook oppositie voeren is een verantwoordelijkheid", stelde de CDA'er.

Buma herhaalde dat de sancties tegen Rusland onverkort van kracht moeten blijven.

STER reclame