Na 36 jaar als verzekeringsmedewerker werkt Hans Weijenberg nu als bouwvakker
NOS NieuwsAangepast

Van kantoor naar bouwplaats: Hans liet zich noodgedwongen omscholen

De werkgelegenheid groeit nog altijd in Nederland. Zo hard zelfs dat in 2019 een recordaantal van 10,5 miljoen banen wordt bereikt, voorspelt het UWV. Genoeg keuze dus, zou je denken. Maar dat geldt niet voor iedereen. Want in de financiële sector verdwijnen de komende jaren juist banen.

Als je dus als bank- of verzekeringsmedewerker je baan kwijtraakt, is het lastig om weer in de financiële sector aan de slag te gaan. Dat merkte ook Hans Weijenberg die 36 jaar bij een verzekeringsmaatschappij werkte. De 56-jarige Weijenberg liet zich daarom omscholen en werkt nu in de bouw, een sector waar ze schreeuwen om nieuwe mensen.

In de video vertelt Hans hoe zijn nieuwe carrière hem bevalt:

'In de bouw ben je net als op kantoor onderdeel van de familie'

Toen Weijenberg zijn baan verloor, besloot hij het over een andere boeg te gooien. Hij wist dat een baan in dezelfde sector vinden een moeilijke of misschien zelfs onmogelijke opgave zou worden. "De illusie dat ik daar weer aan de bak kon komen, heb ik opgegeven."

Daarom stapte Weijenberg een leer-werk-traject met veel praktijk en een beetje school. "Dat is eigenlijk zo goed bevallen dat ik gezegd heb: ik wil ook mijn papiertje voor timmerman halen. Nederland is een land van diploma's en papieren en op je 56ste is dat nog leuk."

Ik moet eerder mijn bed uit en ik ben later klaar, maar ik doe het met veel plezier.

Hans Weijenberg

Het lijkt een groot verschil: van kantoorbaan naar de bouwplaats, maar dat valt volgens Weijenberg hartstikke mee. "Je bent hier met je handen bezig. Je levert uiteindelijk een materieel product op. Dat is bij verzekeringen een stuk minder. Maar je bent net als kantoor gewoon onderdeel van de familie."

En de bouw is geen negen-tot-vijfbaan, weet Weijenberg nu uit eigen ervaring. "Ik moet eerder mijn bed uit en ik ben later klaar, maar ik doe het met plezier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl