Ali Banat
NOS NieuwsAangepast

De jonge islamitische miljonair die 'kanker cadeau kreeg' en iedereen hielp

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Hij leerde de wereld een belangrijke les: vul je leven met liefde en goede daden. Afgelopen dinsdag overleed Ali Banat, een 32-jarige moslim uit Australië, na een jarenlange strijd met kanker. Maar de laatste jaren van zijn leven zag hij niet als vervelend, hij zag ze als een geschenk. Ali, die al jong een miljonair werd met een succesvol beveiligingsbedrijf, besloot namelijk om al zijn geld te doneren aan goede doelen en armen.

In een laatste video voor zijn dood riep Ali op zijn nalatenschap voort te zetten. Inmiddels is met een crowdfundingcampagne op zijn naam al 1,2 miljoen dollar opgehaald voor goede doelen. Dat Ali's invloed heel groot was, is ook te merken aan de hoeveelheid reacties die we kregen op het nieuws op onze Facebookpagina. We spraken een aantal mensen die reageerden.

"Ali heeft alles gehad wat hij kon wensen, maar dat was niet waar hij zijn voldoening uit haalde. Zijn voldoening haalde hij uit het klaarstaan voor de gemeenschap", vertelt de 25-jarige Amir.

Amir

"Ik word best emotioneel als ik hierover praat. Het doet me pijn om te zien wat er soms wordt gezegd op sociale media. Ik kan de reacties op de berichten over aanslagen niet meer lezen, ik word er te emotioneel van. De mensen zijn niet meer mét elkaar, maar tégen elkaar. Ali deed gelukkig het tegenovergestelde", zegt Amir.

Ali zette het project Muslims Around The World (MATW) op en hielp daarmee duizenden mensen in Burkina Faso, Ghana en Togo. Ook wierf hij sponsoren zodat geld van donateurs volledig uitgegeven werd aan het project. "Hij dacht: het maakt mij niet uit wie je bent. Of je nou dik, dun, moslim of katholiek bent, ik help je. De laatste drie jaar van Ali's leven is al zijn aandacht gegaan naar anderen, niet naar zichzelf."

Dat zou op meer plekken moeten gebeuren, zegt Amir. "Alsof de wereld nog niet genoeg kapot is gemaakt in Syrië. Hier zijn we ook al goed op weg." Door Ali staat hij bewuster in het leven. "Hij moedigt aan om de medemens te helpen, dat is heel bijzonder. Daardoor vraag ik mezelf af: waar sta ik?"

Dit is de laatste videoboodschap van Ali Banat:

Laatste videoboodschap Ali Banat

De 32-jarige Dounia is echt door Ali geraakt, vertelt ze. "Zijn eerste video heeft mij echt laten huilen en was een absolute eyeopener voor mij." Ali deed namelijk iets onverwachts toen hij erachter kwam dat hij terminaal ziek was, gaat Dounia verder. "Vaak is het zo dat als iemand nog maar een bepaalde tijd te leven heeft er een bucketlist wordt gemaakt met doelen die hij of zij nog waar wil maken. Bijvoorbeeld excursies of vakanties. Bij Ali was dat niet zo. Hij had ook een doel, maar een doel om iets te betekenen voor de armen."

Door Ali is Dounia anders gaan kijken naar haar leven. "Alle mooie dingen die hij heeft gedaan, geven mij ook de drive om meer aandacht te besteden aan mensen die het minder goed hebben."

Reactie van Dounia

"Wij als moslims vinden sadaqa djariyyah (langdurig liefdadigheidsproject dat nog voortbestaat na de dood van degene die daaraan heeft bijgedragen) heel belangrijk", legt Dounia uit.

"Omdat mensen nog steeds gebruik zullen gaan maken van dat project zal degene die heeft bijgedragen aan de sadaqa djariyyah ook na zijn dood de beloning van zijn goede daden ontvangen."

Younes

De 31-jarige Younes was vooral onder de indruk van Ali door de raakvlakken die hij met hem had. "Hij hielp zoveel mensen. Dat is hoe ik ben opgevoed. Zo sta je als moslim in het leven", vertelt hij. "Het geloof leert ons om mensen te helpen en dat je eerst moet kijken naar het land waar je leeft. Als ik heel vermogend was geweest, zou ik hier graag bijvoorbeeld de Voedselbank hebben geholpen."

Maar vermogen is niet alles, zegt Younes. "Soms heb je maar heel weinig nodig om iets te veranderen. Nu ook tijdens de ramadan word ik zo veel bewuster dat ik meer mensen wil helpen. Een jaarlijkse donatie aan goede doelen kan al genoeg zijn."

Het valt Younes ook op hoe positief er op Ali wordt gereageerd. Terwijl sociale media toch vaak worden bedolven onder negatieve reacties. "Je kan hier niet negatief over zijn. Sommige mensen stralen zo veel positiviteit uit. Je ziet hun bescheidenheid. Dat zag je ook bij Abdelhak Nouri: iedereen gunde hem alles."

Zijn dood heeft een leegte achtergelaten.

Aisha

"De wereld... de wereld heeft gewoon zo'n mooi persoon verloren. Sinds ik het nieuws over Ali's overlijden heb gehoord, heb ik niet meer kunnen slapen." De 22-jarige Aisha is geëmotioneerd. Ze ademt even diep in voordat ze verder praat. "Het is gek hoeveel impact hij op mij heeft gehad terwijl ik hem niet persoonlijk kende. Hij heeft me zo diep geraakt."

"Sorry dat ik zo emotioneel ben, maar hij heeft gewoon alles op alles gezet om iedereen te helpen", gaat Aisha verder. "Dat iemand een ziekte als een geschenk kan zien... zo bijzonder." Ali heeft haar, en veel anderen, geïnspireerd. "Hij heeft de ogen geopend van veel moslims en laten zien dat deze wereld maar tijdelijk is."

Aisha heeft moeite te beschrijven wat Ali voor haar betekende. Even is ze op zoek naar woorden. "Nee. Ik denk niet dat mijn woorden kunnen beschrijven wat voor een persoon Ali was. Zijn dood heeft een leegte achtergelaten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl