Ali Banat

Jonge miljonair die zijn fortuin aan armen gaf is overleden

De miljonair Ali Banat is dinsdag overleden aan de gevolgen van kanker. Drie jaar geleden kreeg de jonge moslim te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. Hij besloot om al zijn geld te doneren aan goede doelen en armen.

Banat, een Australische zakenman, woonde in Sydney en werd bekend door de video Gifted with cancer, die uitgezonden werd door OnePath Network, een online platform van de Australische moslimgemeenschap. Daarin liet hij zijn juwelen, schoenen, petten en auto's ter waarde van tienduizenden euro's zien.

Banat noemde de ziekte een geschenk omdat hij zich daardoor realiseerde dat al die luxe spullen geen betekenis voor hem hadden. "Wanneer je erachter komt dat je ziek bent of niet lang meer hebt te leven, is dit het laatste wat je wil bereiken."

De islamitische filantroop zette daarom het project Muslims Around The World (MATW) op en hielp daarmee duizenden mensen in Burkina Faso, Ghana en Togo. Ook wierf hij sponsoren zodat geld van donateurs volledig uitgegeven werd aan het project en niet deels opging aan administratieve kosten.

Vlak voor zijn dood heeft de 32-jarige Banat een video opgenomen. Daarin bedankt hij iedereen voor de steun en roept hij mensen op om zich ook in te zetten voor anderen.

Na zijn overlijden is er een crowdfundactie opgezet zodat MATW kan blijven bestaan. Het geld wordt besteed aan een project om een dorp te bouwen voor 200 weduwen in Togo. Ook moet er een school gebouwd worden voor 600 weeskinderen. Op dit moment is ongeveer 1 miljoen euro gedoneerd door meer dan 25.000 mensen.

Op Twitter betuigen mensen hun steun. Ook Romal Abdi, e-sporter van PSV. De gamer schrijft op Twitter dat zijn verhaal hem enorm raakt. "Een succesvolle jongen die te horen krijgt dat hij kanker heeft en dit als een zegening ziet. Zijn leven omgooit en de allerarmsten helpt. Een inspiratie voor mij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl