NOS NieuwsAangepast

Eén supermarktketen weert tabak, de rest volgt niet

Je baal shag, pak vloei of slof sigaretten kan je per 2022 niet meer halen bij de Lidl. De supermarktketen maakte vandaag bekend in Nederland het aanbod van rookwaar in de komende vier jaar af te bouwen.

Volgens Lidl beweegt de maatschappij naar een rookvrije samenleving en daar wil de keten graag onderdeel van zijn. Dat het vier jaar moet duren voordat alle Lidl-winkels rookwaar-vrij zijn hangt samen met een langlopend contract. Daar kan de supermarktketen naar eigen zeggen niet zomaar onderuit.

Van 'prima' tot 'beetje fout': bij de Lidl in Huizen reageren klanten wisselend op het besluit.

Geen sigaretten meer aan de kassa? Dit vinden de klanten

Geen van de andere supermarktketens in Nederland volgt vooralsnog het initiatief van Lidl. Voor die keten is de stap trouwens niet heel groot: tabak wordt er nu al steeds minder verkocht. Ook niet onbelangrijk: de bekende grote merken worden niet verkocht bij Lidl. Veel klanten zullen hun rookwaar dus toch al bij andere winkels kopen. En die winkels zien de klant niet graag vertrekken, blijkt uit een rondgang van de NOS.

'We zijn er voor iedereen'

Zo zegt Jumbo het belangrijk te vinden dat klanten voor al hun boodschappen bij de winkel terecht kunnen. "Dus ook voor rookwaren. Daarom stoppen we niet met de verkoop van tabak", zegt een woordvoerder.

Ook Albert Heijn is vooralsnog niet van plan de tabak uit de schappen te halen. "Onze klanten kunnen bij Albert Heijn terecht voor al hun boodschappen. Voor ongeveer een kwart van onze klanten is tabak daar een onderdeel van."

Volgens Aldi wordt er binnen het bedrijf serieus gekeken naar de maatschappelijke discussie rond tabak. "Op dit moment valt daar nog niets concreets over te melden."

Dat kan ook Spar nog niet. Een woordvoerder zegt dat er diverse opties over de verkoop van tabak worden onderzocht en besproken, maar een besluit, is er nog niet.

Tabak is bij ons een aanzienlijk marktaandeel. Dat kun je niet zomaar vervangen.

Belangenvereniging zelfstandige pomphouders

Ook bij tankstations blijft tabak een vast onderdeel van het assortiment. "Ondernemers moeten zelf afwegen hoe ze hier mee omgaan", zegt een woordvoerder van de belangenvereniging voor zelfstandige pomphouders, waarbij meer dan duizend tankstations zijn aangesloten. "Tabak is bij ons een aanzienlijk marktaandeel. Dan praat je zomaar over 50 tot 60 procent in de shop. Dat kun je niet zomaar vervangen."

Shell stopt er ook niet mee: "Sigaretten komen steeds meer buiten het zicht te liggen, tegelijkertijd komt er meer aandacht voor gezonde en verse producten", zegt een woordvoerder.

Afdekken

Als het aan het kabinet ligt mag al het rookwaar per 2020 niet meer in het zicht liggen. In een voorstel staat dat supermarkten het dan nog wel gewoon mogen verkopen, maar dan wel het tabakswaar moeten afdekken. Verschillende supermarkten en tankstations doen dat nu al. In 2022 moet de maatregel ook gaan gelden voor tankstations en andere plaatsen waar je tabak kan kopen.

De Tweede Kamer moet nog akkoord gaan met het voorstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl