NOS NieuwsAangepast

Lidl haalt komende vier jaar sigaretten uit schappen

Lidl stopt uiterlijk in 2022 met de verkoop van sigaretten. De komende tijd wordt de verkoop van rookwaren bij de supermarktketen afgebouwd. Het bedrijf is daarmee de eerste supermarkt die tabak helemaal uit de schappen gaat weren.

Volgens Lidl beweegt de maatschappij naar een rookvrije samenleving. De keten heeft de verkoopcijfers van sigaretten de afgelopen jaren zien teruglopen.

"De verkopen lopen absoluut terug sinds we een aantal jaren geleden zijn begonnen met ontmoedigende maatregelen", zegt een woordvoerder. "Eerst lagen de sigaretten gewoon in het schap en kon je ze als klant pakken, later kon het nog maar bij een paar kassa's en uiteindelijk gingen ze volledig uit het zicht. De volgende stap is om de verkoop te stoppen."

Voorbeeld voor sector

De Alliantie Nederland Rookvrij, een initiatief van KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds, spreekt van een fantastisch besluit. Volgens de organisatie is Lidl een voorbeeld voor de sector. "Ik feliciteer Lidl met deze belangrijke stap en het nemen van deze leiderschapsrol. Andere supermarkten moeten dit voorbeeld volgen", zegt voorzitter Italianer.

Eerder dit jaar maakten drogisterijen zoals Kruidvat en Trekpleister bekend dat ze de verkoop van rookwaren afbouwen tot ze in 2019 niet meer te koop zijn. Vanaf 2020 is het voor supermarkten verboden om rookwaren uit te stallen. Voor andere verkooppunten, zoals tankstations, drogisterijen en kiosken, geldt deze maatregel vanaf 2022.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl