Sigaretten bij de Kruidvat
NOS NieuwsAangepast

Tabak weg bij drogisterijen, supermarkten volgen (nog) niet

Nu Kruidvat en Trekpleister stoppen met de verkoop van rookwaren worden alle drogisterijen tabaksvrij. Grote supermarktketens als Albert Heijn, Jumbo en Plus zijn niet van plan dat voorbeeld te volgen. "Dat is bij ons geen onderwerp van discussie", zegt een woordvoerder van Plus.

De drogisterijen stoppen met de verkoop van sigaretten en andere tabakswaren vanwege de toenemende aandacht voor de negatieve gevolgen van roken, zei topman Gerard van Breen in het NOS Radio 1 Journaal. Het aantal rokers neemt af en Nederlanders gaven in 2016 per hoofd van de bevolking minder uit aan tabak dan het jaar ervoor.

Imagoprobleem

Kruidvat en Trekpleister richtten zich de afgelopen jaren echter steeds meer op gezondheid. Tabak past niet meer bij het imago. Van Breen: "De verkoop gaat steeds meer wringen."

Jos Zuidwijk, voorzitter van NSO, de branchevereniging voor tabaksdetailhandel kijkt niet op van het besluit. "Bedrijven kijken naar wat er het beste bij hun formule past. De wereld is nu eenmaal anders dan 50 jaar geleden." Volgens Zuidwijk denken ook supermarktketens achter de schermen na over wat ze moeten doen met de verkoop van tabakswaren.

Het zou mooi zijn als tabak uiteindelijk niet meer wordt verkocht op plekken waar kinderen komen, zoals supermarkten of sportverenigingen.

KWF Kankerbestrijding

Dat doen de ketens ook vanwege het uitstalverbod dat in 2022 wordt ingevoerd. Vanaf dat jaar mogen verkooppunten zoals supermarkten en tankstations geen rookwaren meer zichtbaar in de winkel hebben liggen. In filialen van Albert Heijn werd de afgelopen jaren daarom al een proef gedaan met het afdekken van rookwaren, bij Jumbo liggen de tabakswaren al afgedekt in de winkels.

KWF Kankerbestrijding snapt dat supermarkten de verkoop van tabak stapsgewijs terugschroeven. "Maar we zien wel dat er sprake is van een onomkeerbare trend. Het zou mooi zijn als tabak uiteindelijk alleen nog maar wordt verkocht in speciaalzaken en niet meer op plekken waar kinderen komen, zoals supermarkten of sportverenigingen."

Aanzienlijk deel omzet

Dat de ketens vooralsnog niets zien in een stop op de verkoop van tabak, komt mogelijk doordat sigaretten en andere rookwaren nog steeds een aanzienlijk deel van de omzet vormen. Uit cijfers van onderzoeksbureau IRI Worldwide blijkt dat die omzet het afgelopen jaar toenam, al komt dat vooral door prijs- en accijnsverhogingen.

Hoeveel omzet Kruidvat en Trekpleister verliezen nu de verkoop wordt gestopt, wilde topman Van Breen niet zeggen. De voorraad wordt in ieder geval nog wel opgemaakt. Naar verwachting zijn in de loop van 2019 alle tabakswaren uit de schappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl