NOS NieuwsAangepast

Geen sigaretten meer bij Kruidvat en Trekpleister: 'we kunnen het niet maken'

Kruidvat en Trekpleister houden op met de verkoop van rookwaren. "Het past niet meer bij ons", zegt topman Gerard van Breen tegen het NOS Radio 1 Journaal.

De ketens richten zich steeds meer op gezondheid. "De verkoop van tabak gaat steeds meer wringen, nu er meer aandacht komt voor de negatieve gevolgen", zegt Van Breen.

De ketens hebben in Nederland en België in totaal 1373 filialen. Het zal een tijdje duren voordat de tabakswaren uit alle schappen zijn gehaald. Aan het eind van dit jaar is in ongeveer twee derde van de filialen geen tabak meer te koop. Naar verwachting zijn in de loop van 2019 de tabakswaren uit alle schappen.

Kruidvat en Trekpleister zijn de enige grote drogisterijen die nog tabak verkopen. In sommige landen is de verkoop van tabak door drogisterijen verboden.

Voorraden niet weggooien

Hoeveel omzet de ketens verliezen nu de verkoop wordt gestopt, wil de topman niet zeggen. Over het algemeen is tabak geen product waar grote winsten op worden gemaakt. De verkoop wordt vooral gebruikt om meer klanten de winkels in te krijgen.

KWF Kankerbestrijding is blij met de beslissing. "KWF en Kruidvat werken al jaren samen op het gebied van kankerbestrijding. We zijn trots dat Kruidvat deze stap zet op het gebied van bescherming van de jeugd tegen de schadelijke gevolgen van tabak."

Snoep

De drogisterijen verkopen ook andere ongezonde producten, zoals snoep. De ketens halen dat niet uit de schappen. "Snoep is een ander soort product", zegt het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl