Wekdienst 28/5: Patricia Paay naar rechter om sekstape, Chinezen bezoeken Drenthe

time icon Aangepast
NOS

Goedemorgen! Een Chinese delegatie bezoekt Drenthe en Patricia Paay eist ruim 4 ton schadevergoeding vanwege een sekstape. Verder dient het hoger beroep in de zogenoemde Klimaatzaak van Urgenda.

De dag begint wisselend bewolkt. Het wordt broeierig warm met 27 tot 31 graden. In de loop van de dag neemt de kans op een stevige onweersbui toe.

Weerplaza

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

 • Een delegatie van Chinese touroperators bezoekt Drenthe. Daar krijgen ze in acht dagen de hoogtepunten van de provincie te zien. Drenthe wil Chinezen lokken naar de provincie, want ze zijn een belangrijke inkomstenbron voor de lokale economie.
 • Colombia ging gisteren naar de stembus voor een nieuwe president. Volgens de laatste polls lijkt het erop dat er een tweede ronde komt; niemand behaalde een absolute meerderheid. De rechtse Ivan Duque staat aan kop met voorlopig 39 procent van de stemmen. De linkse Gustavo Petro staat tweede met voorlopig een kwart van alle stemmen.
 • Het hoger beroep in de zogenoemde Klimaatzaak van Urgenda begint. Drie jaar geleden bepaalde de rechter in deze zaak dat de Staat in 2020 de CO2-uitstoot met 25 procent moet verlagen - we zitten nu op 13 procent.
 • Patricia Paay eist vanmiddag in een rechtszaak 450.000 euro schadevergoeding van onder meer Geen Stijl vanwege het publiceren van een seksvideo van haar.

Wat heb je gemist?

Utrecht wil een nieuw intercitystation en een nieuwe tramlijn of snelbusbaan, schrijft de Volkskrant. De stad en provincie zouden de Rijksoverheid daarvoor om miljarden euro's hebben gevraagd. De investering is nodig omdat Utrecht de snelst groeiende regio is van Nederland.

Als mogelijke locatie wordt de zuidoostelijke hoek van de stad genoemd. Station Lunetten zou bijvoorbeeld kunnen worden geüpgraded. Op 4 juni zouden de ministers van Infrastructuur en Binnenlandse Zaken met de gemeente en provincie in gesprek gaan over het verzoek.

Ander nieuws uit de nacht:

De slapende leeuw ANP

 • We vertrouwen de politie het meest en de kerk het minst: Nederlanders hebben vorig jaar meer vertrouwen gekregen in elkaar en in de instituties, meldt het CBS.
 • Grootste vogel van Europa doet Zeeland aan: een lammergier, met een spanwijdte van bijna drie meter, werd gezien bij Oostkapelle en Dishoek.
 • vogelsinbeeld
  Bearded vulture - Lammergier #vulture #rare #omroepzeeland #lovezeeland #lammergeier #vogelsinbeeld #vwgwalcheren #dishoek #gemeenteveere #walcheren #first

  En dan nog even dit

  "Ik dacht niet aan de hoogte, ik dacht niet aan de risico's", zegt de 22-jarige Mamoudou Gassama. Hij was het die gisteren een 4-jarig kind redde op een balkon in Parijs. Mamoudou zag het kind hangen, klom vliegensvlug een aantal verdiepingen omhoog en bracht het jochie in veiligheid. De held blijkt een Malinees zonder verblijfsvergunning te zijn. "Ik zou het zo weer doen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Jongetje gered dat aan balkonrand bungelt

  Fijne dag!

  STER Reclame