Met de zege in de 101ste Giro d'Italia schaart Chris Froome zich in de galerij der allergrootsten in de wielersport. Slechts twee wielrenners slaagden er tot nu toe in om drie grote rondes op rij te winnen. Vraag is echter of zijn plekje tussen Eddy Merckx en Bernard Hinault de tand des tijds zal doorstaan.

Froome met de Trofeo Senza Fine ANP

De zegetocht van Froome begon vorig jaar in de Tour de France, die hij voor de vierde keer op zijn naam wist te schrijven. Daarna volgde zijn eerste zege in de Ronde van Spanje en na zijn 'Merckxiaanse solo' in de negentiende etappe van de Giro verzekerde hij zichzelf ook voor het eerst van het roze.

Eddy Merckx slaagde er zelfs in om vier grote rondes op rij te winnen. In 1972 won hij de Giro en de Tour, in 1973 de Vuelta en de Giro. De Kannibaal, die in 1972 te maken kreeg met de nodige afgunst van het Franse wielerpubliek, besloot in 1973 de Tour de France te mijden. Daarmee kwam een einde aan zijn zegereeks.

Tour de France: Eddy Merckx in de gele trui Getty

Hinault leverde zijn bijzondere prestatie in het voorjaar van 1983. Met de eindzege in de Ronde van Spanje, die toen nog kort na de voorjaarsklassiekers werd verreden, knoopte hij aan bij zijn zeges in de Tour en de de Giro van 1982.

Net als Froome kwam Hinault die Vuelta terug vanuit verloren positie, maar moest dat bekopen met een knieblessure. De pijn aan zijn knie kostte hem uiteindelijk een deelname aan de Tour.

Het podium van de Tour in 1982 met vanaf links Johan van der Velde (3de), Bernard Hinault, Joop Zoetemelk (2de), Phil Anderson (witte trui), Sean Kelly (groene trui) en Bernard Vallet (bolletjestrui) AFP

Alles of niets?

Mocht Froome dit jaar ook de Tour winnen dan evenaart hij Merckx dus op twee vlakken: vijf Tourzeges en de vierde grote ronde op rij. Maar het zou ook zomaar kunnen dat Froome binnenkort een eindzege kwijtraakt.

De Brit hangt nog altijd een schorsing boven het hoofd, vanwege de slepende salbutamol-affaire. In de door Froome gewonnen Vuelta van 2017 werd na de 19de etappe een te hoog gehalte van het middel tegen astma aangetroffen in zijn urine.

Slechts zeven renners wonnen alle grote ronden

Naam (jaar eerste en laatste rondezege) Tour Giro Vuelta Totaal
Eddy Merckx (1968-74) 5 5 1 11
Bernard Hinault (1978-85) 5 3 2 10
Jacques Anquetil (1957-64) 5 2 1 8
Alberto Contador (2007-15) 2 2 3 7
Chris Froome (2013-18) 4 1 1 6
Felice Gimondi (1965-76) 1 3 1 5
Vincenzo Nibali (2010-16) 1 2 1 4

Mocht de UCI onreglementair gebruik van het middel bewezen achten, dan zal hij vrijwel zeker de eindzege in de Vuelta kwijt raken en zal ook over de Giro-zege worden gesproken.

Hetzelfde gebeurde immers met Alberto Contador, bij wie in de door hem gewonnen Tour de France een minieme hoeveelheid clenbuterol in zijn urine werd aangetroffen. In afwachting van een definitief oordeel reed de Spanjaard in 2011 de Giro (eerste) en de Tour (vijfde), maar ook die resultaten werden geschrapt nadat het beroep van de Spanjaard bij het internationaal arbitragehof voor sport (CAS) werd afgewezen.

Blijft Giro-zege staan?

Kort voor de Giro liet Giro-directeur Mauro Vegni overigens weten dat het resultaat van Froome in de Giro ongeacht de uitkomst van het dopingonderzoek zal blijven staan.

Vegni zou daarvoor een toezegging hebben gekregen van UCI-voorziter David Lappartient. De internationale wielerbond weersprak die suggestie korte tijd later: "Onze voorzitter kan dat soort toezeggingen helemaal niet doen."

STER reclame