Chris Froome
NOS WielrennenAangepast

'Froome? Hij had helemaal niet mogen starten!'

En zo zet Chris Froome op de valreep de Giro d'Italia toch nog naar zijn hand. Dat is opmerkelijk, en niet alleen vanwege een ongekende comeback na een slechte Girostart. Maar ook omdat hij volgens velen eigenlijk geschorst zou moeten zijn.

"Hij had helemaal niet mogen starten!", is ook de eerste reactie van NOS-analist Danny Nelissen.

Hoe indrukwekkend en knap de prestatie ook was van de Brit, die vrijdag een solo van tachtig kilometer voltooide over reuzencols als de Colle dello Finestre en de klim naar Sestrière, het was de gedachte aan zijn positieve dopingtest in de Vuelta die bij menig wielervolger de overhand had.

Salbutamol

"Positief is positief, dat roep ik al het hele jaar", vervolgt Nelissen. "Als je positief bent bevonden, als er te veel salbutamol bij je is aangetroffen, moet je langs de kant staan en zou je, tot de zaak is opgelost, gewoon niet mogen fietsen."

Tom Dumoulin zei het ook op 4 mei bij de start in Jeruzalem. "Als ik Chris Froome was, zou ik hier niet starten." En nu wordt de Nederlander door diezelfde Brit, met nog één bergetappe te gaan en een achterstand van veertig seconden in het klassement, mogelijk van een tweede Giro-zege op rij afgehouden.

'Renners de dupe'

Maarten Tjallingii, oud-renner en analist voor de NOS in de Giro, voelt de bui nu al hangen. "Straks komt dat vonnis twee dagen na de Giro en wordt Froome alsnog gestraft. En dan? Moet hij zijn zege weer inleveren? Daar zit niemand op te wachten."

Vooral de UCI moet het ontgelden. De internationale wielerunie staat het namelijk toe dat de Brit mag fietsen terwijl het onderzoek naar zijn dopinggebruik nog loopt. "Door die regels zijn de renners de dupe", constateert Tjallingii. "Ook Froome, want zijn prestatie wordt er nu door overschaduwd."

Oud-renner Thomas Dekker zat op het puntje van zijn stoel, verklapte hij na de etappe tegen het AD. "Ik dacht: dit kan je toch niet volhouden? Dit is onmenselijk. Ik denk dat we over een hele poos hier nog over praten. Ik neem mijn hoed hiervoor af. Dit is Merckxiaans."

Ook Nelissen bekende onder de indruk te zijn. "Het is gewoon een hele goede renner, ook al ben ik tegen zijn deelname hier. En hele goede renners kunnen dit. Kijk naar Gilbert in Vlaanderen vorig jaar", refereert Nelissen aan een solo van 55 kilometer die Gilbert de zege in de Ronde van Vlaanderen opleverde.

Scheve ogen

Nelissen gelooft ook, in tegenstelling tot veel mensen op sociale media, dat Froome zijn overwinning gisteren 'schoon' heeft geboekt. "Dat verwacht ik wel. Als hij hier doping heeft gebruikt, zou het wel heel erg dom zijn."

Commentator Maarten Ducrot keek zijn ogen uit tijdens de ontknoping. "Dit was fenomenaal." Maar hij voegt er ook gelijk aan toe: "Het wrange aan het wielrennen is dat niemand zoiets meer gelooft."

In het geval van Froome versterkt zijn positieve test in de Vuelta dat ongeloof alleen maar. "Veel mensen hebben nu scheve ogen, want ze hadden hem al afgeschreven en nu doet hij plotsklaps dit. Maar we weten ook allemaal: als er iemand is die in de laatste week van een grote ronde steeds komt bovendrijven als beste klimmer, is dat Froome."

De solo van Froome deed velen denken aan Eddy Merckx, maar bij anderen schoot de naam Floyd Landis te binnen. De Amerikaan reed in de Tour de France van 2006 vanuit geslagen positie - hij was een dag eerder nog door het ijs gezakt - plotseling iedereen naar huis. Later bleek dat hij verboden middelen gebruikte ter ondersteuning van zijn monstervlucht.

'Valse start Lappartient'

Om de vraagtekens weg te nemen, zo bepleit Ducrot, zouden Froome en Sky transparanter kunnen zijn en volledig openheid van zaken kunnen geven. "De Franse renner Lilian Calmejane roept Froome op om zijn gegevens te delen. Daar ben ik het mee eens."

Nelissen dient alvast een motie van wantrouwen in bij de UCI tegen de voorzitter. "Dit is een valse start voor David Lappartient. Het is de UCI. Zij kunnen hem ook verbieden te starten."

"Ik moet steeds denken aan wat Froome in 2013 zei op de Champs Élysées, vlak na zijn eerste Tourzege. Deze gele trui 'will stand the test of time'. Nou, hoe zit het met deze 'pink jersey'?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl