Venezuela laat Amerikaan gaan 'als blijk van goede wil'

Aangepast
Trump ontving Joshua Holt op het Witte Huis AFP

Venezuela heeft een 26-jarige Amerikaan laten gaan die sinds 2016 werd vastgehouden in het land. Ook zijn Venezolaanse vrouw is vrijgelaten en mocht met hem naar de VS vertrekken. Daar zijn ze meteen in het Witte Huis ontvangen door president Trump. "Je bent ongelooflijk dapper geweest", zei hij tegen Joshua Holt. "Verbazingwekkend dat jullie het allemaal hebben doorstaan."

Holt reisde in juni 2016 naar Venezuela om een vrouw te trouwen die hij online had leren kennen. Eenmaal daar werd hij beschuldigd van samenzwering tegen de regering; ze zouden een wapenarsenaal hebben aangelegd om tegen de regering van president Maduro te strijden. Een bondgenoot van Maduro noemde hem een CIA-agent. Holt sprak de beschuldigingen tegen.

Achter de schermen werd lange tijd onderhandeld over de vrijlating van Holt. Vanwege de slechte relatie tussen de VS en Venezuela leek de zaak muurvast te zitten, totdat de Republikeinse senator Corker tijdens een bezoek aan Caracas via Twitter bekendmaakte dat Holt was vrijgelaten.

Senator Bob Corker
@SenBobCorker
I am pleased to join Senator Hatch and President Trump in announcing the release of Josh and Thamy Holt. We are on our way home.
6 maanden geleden

Een woordvoerder van de Venezolaanse regering zegt dat de vrijlating een blijk van goede wil is. "We bidden dat dit soort daden van onze president leiden tot wat we altijd hebben gewild: dialoog, harmonie en respect voor onze onafhankelijkheid en soevereiniteit."

Door de omstreden herverkiezing van president Maduro kwam de toch al moeizame relatie tussen beide landen nog verder onder druk te staan. President Trump weigerde de herverkiezing te erkennen en Venezuela zette daarop een Amerikaanse diplomaat het land uit.

Het is niet duidelijk of de regering-Trump direct betrokken was bij de onderhandelingen over Holt en of er concessies zijn gedaan. Eerder schreven Amerikaanse media juist dat president Trump nadacht over oliesancties om de Venezolaanse overheid te treffen.

Vanwege de harde taal over en weer durfden Holts ouders aanvankelijk niet te geloven dat hun zoon thuis zou komen. "Het ging al zo vaak niet door dat het nog niet echt voelt", zei zijn moeder. "Ik kon het eerst niet geloven", vulde zijn vader aan. "We zijn blij dat het toch gelukt is."

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
WELCOME HOME JOSH!
6 maanden geleden

STER Reclame