NOS NieuwsAangepast

Veroordeelde Spaanse rapper slaat op de vlucht voor 'fascistische staat'

"Morgen is de dag. Morgen komen ze mij halen om mij op te sluiten. Maar ik ga het ze niet makkelijk maken. Ongehoorzaamheid is toegestaan, een verplichting zelfs jegens deze fascistische staat." Het zijn de laatste woorden van de Spaanse rapper Valtónyc in het openbaar voordat hij woensdag op de vlucht sloeg.

Sinds de tweet is er niets meer vernomen van de 24-jarige artiest, die gisteren had moeten beginnen met het uitzitten van zijn celstraf van 3,5 jaar. De Spaanse politie heeft een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd.

Valtónyc, die eigenlijk Josep Miquel Arenas Beltran heet, werd in februari veroordeeld vanwege majesteitsschennis en het verheerlijken van terrorisme in zijn songteksten.

In een van zijn nummers rapt hij: "Ik heb een hoopvolle boodschap voor de Spanjaarden: ETA is een grote natie." De hiphopartiest, die geboren is op Mallorca, refereert daarmee aan de militante Baskische afscheidingsbeweging ETA.

En over de Spaanse koning: "De koning heeft een afspraak op het dorpsplein, met een strop om zijn nek." Valtónyc schermde in de rechtszaak met vrijheid van meningsuiting, maar de rechter ging daar niet in mee.

Luister hieronder een nummer van Valtónyc:

Op sociale media krijgt Valtónyc veel steun. Zijn laatste tweet is bijna 40.000 keer gedeeld en de hashtag #FreeValtonyc wordt veelvuldig gebruikt op Twitter.

De Catalaanse ex-president Puigdemont, die zelf Spanje ontvluchtte, betuigt ook zijn steun. "Op deze manier kan je doorgaan met het verdedigen van de vrijheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl