Kanye West tijdens een bezoek aan het Witte Huis in 2016
NOS NieuwsAangepast

'Kanye is genie, maar slavernij-uitspraak beledigt zwarte gemeenschap'

De Amerikaanse rapper Kanye West is doorgaans niet vies van een provocerende of opvallende uitspraak hier en daar. Vandaag deed hij opnieuw behoorlijk wat wenkbrauwen fronsen. In een interview met de Amerikaanse entertainmentzender TMZ zei West dat slavernij wat hem betreft een keuze is.

"Als je hoort dat slavernij 400 jaar duurde. 400 jaar? Dat klinkt als een keuze", aldus de rapper. Het interview met West werd live uitgezonden.

Ruim een kwartier later was te zien hoe een TMZ-medewerker de rapper aansprak op diens woorden: "Je mag denken wat je wil, maar jouw uitspraken hebben wereldwijde gevolgen", zei presentator Van Lathan. "Terwijl jij muziek maakt en het luxeleven van een artiest leidt, worden wij - de rest van de samenleving - nog steeds gemarginaliseerd door de gevolgen van 400 jaar slavernij." West herhaalde vervolgens dat slavernij een keuze is.

Het interview leidde tot boze reacties op sociale media. Zo noemde politiek commentator Symone Sanders West een 'gevaarlijke karikatuur van een vrijdenkende zwarte Amerikaan'.

Journalist en academicus Marc Lamont Hill schreef dat er in de geschiedenis nooit een moment is geweest waarop zwarte mensen zich niet tegen slavernij hebben verzet. "Sommigen deden dat door van schepen te springen. Sommigen vermoordden hun slavenhouders. Sommigen renden weg. Sommigen deden het door alledaagse vormen van verzet. Slavenhouders gingen niet met pensioen. Ons verzet leidde tot onze vrijheid."

Andere bekende en minder bekende Amerikanen uitten hun ongenoegen met #IfSlaveryWasAChoice.

De rapper haalt wel vaker wereldwijd headlines met zijn opvallende en soms provocerende uitspraken. West zelf reageerde na het interview op Twitter door te zeggen dat zijn uitspraak uit context is gehaald. "Natuurlijk weet ik dat slaven niet vrijwillig werden geboeid en op een boot werden gezet", schrijft West. "Mijn punt is dat we in die positie bleven hoewel we in de meerderheid waren. Dat betekent dat we mentale slaven waren."

West komt volgende maand met een nieuw album, maar volgens FunX-dj en muziekdeskundige Fernando Halman is het interview geen publiciteitsstunt. Hij denkt dat de rapper zijn woorden onhandig heeft gekozen. "De man is een muzikaal genie, maar qua uitspraken is hij niet slim bezig. Hij heeft niet nagedacht voordat hij zijn mond opendeed en zijn uitspraken verkeerd verwoord."

Bedoeld of onbedoeld, volgens Halman is de uitspraak beledigend voor de zwarte gemeenschap. "Slavernij is een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis. Door zijn uitspraak lijkt het alsof het een eigen keuze was, terwijl slaven hard hebben moeten strijden voor hun vrijheid."

De radio-dj wijst op de voorbeeldfunctie die de rapper heeft en de negatieve gevolgen die het interview kan hebben. "Media zien hem nog steeds als woordvoerder voor bepaalde groepen. Mensen kunnen nu zeggen: 'oh, de slavernij viel wel mee. Kijk maar naar wat Kanye West er over zei'. En wat een losse flodder is voor de één, is een geladen wapen voor de ander."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl