NOS NieuwsAangepast

Harvey Weinstein gearresteerd voor verkrachting en andere seksuele misdrijven

Voormalig filmproducent Harvey Weinstein is gearresteerd op beschuldiging van verkrachting, misbruik en seksueel wangedrag tijdens ontmoetingen met twee vrouwen in 2004 en 2013. In het ene geval ging het om gedwongen orale seks met de beginnende actrice Lucia Evans, in het andere geval om verkrachting van een vrouw die nog niet in de openbaarheid is getreden.

Volgens aanklager Cyrus Vance gebruikte Weinstein zijn positie, geld en macht om jonge vrouwen in situaties te brengen waarin hij ze seksueel kon overweldigen. Vance bedankte "de moedige slachtoffers die zich gemeld hebben" en riep andere mogelijke slachtoffers van Weinstein op hun voorbeeld te volgen.

De gevallen filmtycoon is op borgtocht vrijgekomen tegen betaling van 1 miljoen dollar. Ook moet hij een elektronisch middel dragen waardoor hij kan worden gevolgd. Hij heeft zijn paspoort ingeleverd en moet om toestemming vragen als hij de staten New York of Connecticut verlaten wil.

De volgende zitting is op 30 juli.

'Heb je spijt, Harvey?'

Weinstein meldde zich vandaag bij de politie in New York, waar hij werd opgewacht door een haag van journalisten. Hij reageerde niet op de vragen die op hem werden afgevuurd. Negentig minuten later werd hij geboeid naar buiten gebracht om naar een rechtbank te worden geleid, waar hij officieel in staat van beschuldiging werd gesteld.

In de groep journalisten riep iemand: "Heb je spijt, Harvey?" Een ander riep: "Wat kun je zeggen?" Weinstein schudde daarop zijn hoofd en zei zachtjes "nee".

Zo kwam Weinstein aan op het politiebureau:

Weinstein geeft zichzelf aan

Een advocaat van Weinstein zegt dat de beschuldigingen "helemaal waardeloos" zijn. Weinstein ontkent dat hij vrouwen heeft gedwongen tot seksuele handelingen.

#MeToo

Weinstein is sinds oktober vorig jaar door tientallen vrouwen in het openbaar beschuldigd van verkrachting, seksueel misbruik, intimidatie, ongewenste intimiteiten en ander seksueel grensoverschrijdend gedrag. De onthullingen brachten onder de noemer #MeToo wereldwijd een maatschappelijke discussie op gang over seksuele intimidatie.

De 66-jarige Weinstein was decennialang een van de machtigste mannen in Hollywood. In de jaren 90 kende hij als producent grote successen met films als Pulp Fiction (1994) en Shakespeare in Love (1998). Kort na de eerste onthullingen tegen hem werd hij door de door hem opgerichte Weinstein Company ontslagen.

Stop, doe dit niet

Evans was een van de eersten die met beschuldigingen tegen Weinstein naar buiten kwamen. Ze werkt nu als consultant, maar was destijds een beginnende actrice.

Volgens haar haalde Weinstein tijdens een gesprek in zijn kantoor ineens zijn penis uit zijn broek en dwong haar hem te bevredigen. "Ik zei keer op keer dat ik dat niet wilde, stop, doe dit niet", vertelde ze onlangs. "Ik probeerde weg te komen, maar misschien probeerde ik het niet serieus genoeg. Ik wilde hem niet slaan of met hem vechten."

Destijds ging ze niet naar de politie. Omdat ze niet teruggevochten had, dacht ze dat het haar schuld was.

De term #MeToo werd het afgelopen jaar wereldwijd gebruikt door mensen om te vertellen over seksueel wangedrag waarvan ze het slachtoffer werden. Maar heeft het ook overal hetzelfde gebracht? Daarvan maakte Nieuwsuur de speciale online productie die hieronder staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl