Harvey Weinstein
NOS NieuwsAangepast

Advocaat van Weinstein noemt beschuldiging verkrachting 'brutale leugen'

Een advocaat van de veelvuldig van seksueel grensoverschrijdend gedrag beschuldigde filmproducent Harvey Weinstein noemt een beschuldiging van misbruik "een brutale leugen". Na maanden van stilte over de beschuldigingen aan het adres van Weinstein, wijst zijn advocaat nu het verhaal dat hij actrice Rose McGowan heeft verkracht van de hand.

Gisteren kwam het boek Brave uit van McGowan, waarin ze beschrijft hoe Weinstein haar in 1997 heeft verkracht op het Sundance Film Festival. Na een vergadering zou Weinstein de actrice hebben uitgekleed, haar op de rand van een bad hebben gezet en vervolgens tegen haar zin orale seks met haar hebben gehad.

McGowan was een van de eerste actrices die Weinstein beschuldigden. Daarna deden veel vrouwen hun verhaal op sociale media onder de hashtag #MeToo.

Actrice Rose McGowan spreekt bij een vrouwenmars in oktober

De advocaat schrijft dat Weinstein nooit heeft gereageerd op de berichten, "ondanks een overvloed aan bewijs dat de beschuldigingen onjuist zijn." "Maar met het oog op het 'optreden' van Rose McGowan, gericht op het promoten van haar boek, is het onmogelijk om stil te blijven."

Volgens de advocaat wordt de "brutale leugen" van McGowan ontkend door twee getuigen. Hij noemt daarbij acteur Ben Affleck. McGowan zegt dat zij hem heeft verteld over de verkrachting. Hij reageerde volgens haar juist met: "Verdomme, ik had nog tegen hem gezegd dat hij daarmee moest ophouden."

De andere getuige is Jill Messick, haar voormalige manager. Die zegt volgens de advocaat dat McGowan zelf in het bad was gestapt en er geen sprake was van gedwongen seks. Ze zou de dag erna wel spijt hebben gekregen.

McGowan werd geschaduwd

McGowan heeft boos gereageerd op de verklaring van Weinstein. "Ik zal je naam zeggen. Jij hebt ons dit aangedaan. Dief! En tegen al die rotzakken die seksuele roofdieren bijstaan zeg ik: jullie worden vervloekt vanwege het leed dat jullie hebben veroorzaakt", schrijft ze op Twitter.

Eerder publiceerde The Guardian dat Weinstein 91 mensen schaduwde om te voorkomen dat ze naar buiten zouden treden met verhalen over zijn seksuele uitspattingen. De naam van McGowan was rood gemarkeerd, om aan te geven dat zij in het bijzonder in de gaten moest worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl