Alexa kan vragen beantwoorden en apparaten bedienen
NOS Nieuws

Slimme spraakcomputer 'nam zonder commando gesprek op en verstuurde het'

Het is een angst van velen: afgeluisterd worden door een apparaat in huis. In Memphis is die angst van een familie werkelijkheid geworden. Daar heeft de slimme spraakcomputer van Amazon, Alexa, een privé-gesprek opgenomen en opgestuurd naar een contactpersoon, zonder dat daar opdracht toe werd gegeven.

De Amerikaanse Danielle werd gebeld door een collega van haar man die haar vertelde dat hij een privégesprek op zijn telefoon had ontvangen. "Een gesprek over houten vloeren. Toen wisten we dat het geen grap was en hij ons echt had gehoord", vertelt Danielle tegen de BBC.

Volgens Amazon is het een "samenloop van gebeurtenissen", vertelt een woordvoerder aan de Britse omroep. De gebeurtenissen zijn, volgens diezelfde woordvoerder:

  • Alexa werd wakker toen iemand op de achtergrond een woord zei dat op Alexa leek
  • Vervolgens hoorde de spraakcomputer iets dat leek op het bevel: 'stuur bericht'
  • Toen zou Alexa hebben gevraagd: naar wie? Woorden uit het gesprek op de achtergrond werden geïnterpreteerd als een naam
  • Alexa zou hebben gevraagd: 'naam van de contactpersoon, toch?' Toen hoorde de spraakcomputer iets wat leek op 'ja'
  • En heeft de computer het gesprek doorgestuurd naar de collega van Danielle's man

Hoe onwaarschijnlijk dit ook lijkt, zegt de woordvoerder, toch is dit waarschijnlijk hoe het gegaan is. Amazon onderzoekt de zaak. Volgens Danielle zou Alexa op geen enkel moment een vraag hebben gesteld. Maar het kan natuurlijk dat het geluid van de spraakcomputer erg zacht stond.

Privacyschending?

Het is niet de eerste keer dat Alexa in het nieuws komt. In maart maakten meerdere gebruikers melding van een 'eng lachje'. Alexa begon volgens de gebruikers vaak te lachen zonder reden. Amazon zei toen dat de computer waarschijnlijk het commando "Alexa, lach" hoorde en vervolgens dat ook daadwerkelijk deed.

Eerder werd al getwijfeld of de privacy in het geding komt door het gebruik van de box. Er komt namelijk een microfoon van een commerciële partij in je huis. Amazon heeft al eerder aangegeven dat het apparaat pas 'meeluistert' als het wakker wordt gemaakt, wanneer je de naam noemt. Maar om aan te springen op een commando, moet het apparaat wel meeluisteren. Volgens Amazon wordt die informatie niet opgeslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl