Sanne Wallis de Vries
NOS NieuwsAangepast

Israëlische ambassade klaagt over lied Sanne Wallis de Show

De Israëlische ambassade heeft zich beklaagd over een satirisch liedje in het televisieprogramma Sanne Wallis de Show. Het nummer, dat zaterdag werd uitgezonden, was een parodie op het lied Toy, waarmee de Israëlische zangeres Netta het Eurovisiesongfestival won.

In de parodie, uitgevoerd door Martine Sandifort, ging het onder meer over de Al-Aqsa-moskee en de manier waarop Israël met Palestijnen omgaat. Bij het nummer werden ook beelden getoond van de Palestijnse protesten in de Gazastrook. Verder wordt er in de tekst op gezinspeeld dat de Joden in Israël op geld zijn belust. Zo zingt Sandifort: "Open ambassades, zorg dat je casht" en "van je dollars and cents en pecunia-ja!"

'Geen aanklacht tegen Joodse gemeenschap'

In een reactie laat BNNVARA weten dat het niet antisemitisch is bedoeld. "De makers hebben in een parodie op het liedje Toy blijk gegeven van hun visie op die actuele gebeurtenissen, nu op het Israëlische beleid ten opzichte van de Palestijnen in de Gazastrook. De parodie gaat dus niet over de Joodse gemeenschap maar over het Israëlische regime."

De omroep zegt dat de makers ook niet refereren aan antisemitische vooroordelen. "De passages over wereldleiders en dollars die nu worden aangehaald hebben niets van doen met het nazistisch gedachtengoed: verwezen wordt slechts naar de huidige hechte banden tussen Israël/Netanyahu en (met name) president Trump, in zowel politiek als economisch opzicht." Sanne Wallis de Vries liet eerder aan de NOS weten dat ze nergens op wil ingaan.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Critici noemen de sketch antisemitisch en beschouwen de tekst als een aanval op Israël. Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), een pro-Israëlische organisatie die de banden tussen Nederland en Israël wil versterken, had veel kritiek op het lied.

De Israëlische ambassade schreef een protestbrief naar BNNVARA, de omroep die het programma van presentatrice Sanne Wallis de Vries uitzendt. Het Centraal Joods Overleg en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben volgens Israëlische media ook een klacht ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl