liveblog
NOS NieuwsAangepast

Israël wint Eurovisie Songfestival, Nederland 18de

  • Het optreden van Waylon stond volgens de commentatoren als een huis. "Afwachten wat de rest van Europa ervan vond."
  • Het spektakel is via deze link live te volgen.
  • Tijdens het optreden van de Britse SuRie rende een man het podium op. Hij werd door de beveiliging afgevoerd.
liveblog gesloten

We houden ermee op

Hierbij sluiten we het liveblog. Israël is de winnaar met het nummer Toy van Netta Barizlai, gevolgd door Cyprus met Fuego van Eleni Foureira. Op de derde plaats eindigde de Oostenrijkse Cesar Sampson met Nobody but you.

Outlaw in 'Em van Waylon is de 18e plaats geëindigd. Nederland behaalde afgelopen donderdag bij de tweede halve finale de 7e plaats.

Hieronder het winnende nummer en de volledige uitslag. Slaap lekker!

Dit is het winnende nummer

Israël wint!

Israël heeft het Eurovisie Songfestival 2018 gewonnen. Het nummer Toy van Netta Barzilai heeft de meeste punten gekregen van de jury en televoters samen.

Het moment dat de winnaar bekend wordt gemaakt

Nederland eindigt 18e

Nederland krijgt 32 punten van de televoters en eindigt daarmee op de 18e plaats. De strijd om de winst gaat tussen Israël en Cyprus.

Jury-uitslag zit erop: Nederland nu 13e

Met 8 punten van Polen, 3 van Litouwen en 7 van Slovenië komt Nederland op 89 punten, goed voor een dertiende plaats. Bovenaan staat Oostenrijk met 271 punten, gevolgd door Zweden met 253 punten en Israël 212 punten. Nu volgens de telefonische stemmen.

Punten van Hongarije, Montenegro en Duitsland

Hongarije gunt ons 4 punten, Montenegro 3 en Duitsland 5. Nederland staat nu dertiende.

3 van Armenië

We krijgen 3 punten van Armenië. Oostenrijk staat nu bovenaan, gevolgd door het verrassende Zweden.

Punten van Estland en Servië

Dankzij 7 punten van Servië en 1 punt van Estland stijgt Nederland naar een elfde plek.

Punten van de Noren en Fransen

Door 4 punten van Noorwegen en 6 van Frankrijk komt Nederland op 48 punten.

10 punten van België!

We krijgen 10 punten van de Belgen! Daarvoor gunde Moldavië ons al een puntje. Nederland staat nu op de twaalfde plaats. Op één staat nog steeds Israël. Het gaat zoals gezegd nog altijd om de jury-uitslagen.

Nederland geeft 'douze points' aan Duitsland

Duitsland krijgt twaalf punten van Nederland

8 punten van Roemenië

We stijgen weer een beetje: 8 punten van Roemenië. Daarmee komt Nederland op 27 punten.

5 punten van Letland

Nederland komt op 19 punten, na 5 punten van Letland. Nederland staat op een vijftiende plaats. Bovenaan staat Israël met 85 punten.

5 punten van Georgië

Dankzij 5 punten van Georgië en 1 punt van Oostenrijk komt Nederland op 14 punten. Zweden gaat aan de leiding met 59 punten.

8 punten van Oekraïne

Waylon krijgt 8 punten van Oekraïne. Helaas krijgen we geen punten van Azerbeidzjan, San Marino, Macedonië en Malta.

Namens Nederland geeft O'G3NE, dat vorig jaar meedeed, 12 punten aan Duitsland.

De lijnen zijn gesloten!

Er kan niet meer worden gestemd! We krijgen nu eerst de uitslagen van de jury. Daarna van de televoters. Dat gaat gelukkig snel:

Optreden winnaar 2017

De winnaar van vorig jaar, de Portugees Salvador Sobral, geeft nog een optreden. Sobral is goed hersteld van een harttransplantatie die hij enkele maanden geleden onderging.

Zo won hij vorig jaar:

Portugal met winnende lied in finale Eurovisie Songfestival

Outlaw in 'Em

Kijk hier het hele optreden van Waylon terug:

Zo trad Waylon op tijdens de finale

'Nazi's van de Britse media'

De man die het podium op liep tijdens het optreden van de Britse SuRie, riep: "Voor de nazi's van de Britse media: wij eisen vrijheid." Het is niet duidelijk waar hij naar verwijst.

Nederland stijgt bij de bookmakers

Het betekent vermoedelijk niet veel, maar Waylon is na zijn optreden een plaats gestegen bij de bookmakers: van de 20e naar de 19e plek. In de top-3 (Cyprus, Israël en Ierland) is geen beweging gekomen. Duitsland is wel gestegen, naar de vierde plaats.

Italië is geweest, we kunnen stemmen!

Italië komt met het politieke Non mi avete fatto niente. "Passioneel gezongen, de boodschap is duidelijk", zegt Jan Smit. Het laatste nummer is geweest en dat betekent dat we kunnen stemmen! Gisteren deed de jury dat al. Het publiek en de jury bepalen samen wie er gaat winnen.

'Cypriotische Beyoncé' maakt indruk

Ierland levert een emotionele inzending. Eleni Foureira, door Cornald Maas de "Cypriotische Beyoncé" genoemd, maakt daarna indruk. Het nummer staat nog altijd bovenaan in de peilingen. "Ik denk dat we onze tickets naar Cyprus voor volgend jaar al kunnen boeken", zegt Jan Smit. Italië komt nu met het laatste nummer van de avond.

'Dit staat als een huis'

"Of de rest van Europa er ook zo over denkt weten we niet, maar dat dit staat als een huis is duidelijk", zegt Jan Smit over de uitvoering van Waylon.

Israël: MeToo-protest

De Israëlische kip

Israël maakt volgens Cornald Maas een goede kans op de eindoverwinning, omdat het gekke Toy van Netta Barzilai een nummer is geïnspireerd op het MeToo-protest.

NU WAYLON!

Zweden en Hongarije geweest, 'oordoppen uit de kast'

Zweden zal dit jaar niet winnen, denken Jan Smit en Cornald Maas. Dance you off van Benjamin Ingrosse is daar simpelweg niet bijzonder genoeg voor. Bij Hongarije was het met Viszlát nyár van AWS, "oordoppen uit de kast", zegt Maas. Daar heeft hij wel een punt..

Zweden nu aan de beurt

Bulgarije en Moldavië zijn achter de rug en Zweden is nu aan de beurt. Voor wie wil weten hoe de 'deurenact' van DoReDos in elkaar zit:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

SuRie toch niet nog een keer

De Britse SuRie zal haar toch nummer toch niet nog een keer opvoeren. Dat staat in een verklaring van de organisatie. Die had de zangeres de kans gegeven nog een optreden te geven in verband met het incident eerder op de avond. SuRie zei dit echter niet nodig te vinden en "extreem trots" te zijn op haar prestatie.

Even tussendoor

Dat Waylon zijn nummer Outlaw in 'Em overtuigend brengt wisten we. Maar zeg nou zelf, de versie in gebarentaal van Mirjam Stolk mag er ook zijn.

Derde spoorboekje

We gaan beginnen aan het laatste deel van de avond, waarin ook Waylon in actie komt. Finland begint met Monsters van Saara Aalto. Ook favorieten Cyprus, Israël en Ierland komen aan de beurt.

Verenigd Koninkrijk mag opnieuw

Vanwege het incident met de man die op het podium klom, mag SuRie namens het Verenigd Koninkrijk aan het einde van de show nog een keer haar Storm ten gehore brengen.

'Deense Game of Thrones'

De Nederlandse commentatoren zijn niet erg gecharmeerd van de Deense inzending Higher ground van Rasmussen. "De Deense Game of Thrones", zegt Cornald Maas. Ze zijn ook niet kapot van de Australische inzending We got love van Jessica Mauboy, maar merken op dat zowel de Franse als Spaanse collega's in hun hokje staan te dansen.

Matt Damon!

Tsjechië levert een prima prestatie met het hippe nummer Lie to me van Mikolas Josef. Maar op wie lijkt die zanger nou?

Duitse 'hondenoogjes'

You let me walk alone van de Duitse Michael Schulte geldt als een outsider. "Goede popsong, maar helaas hier en daar onzuiver", zegt Jan Smit. Het daaropvolgende Albanië levert volgens Smit wel een geheel zuiver nummer. "Het niveau ligt hoog vanavond", zegt de commentator.

SuRie blijft professioneel

Servië is inmiddels geweest, maar we zijn met ons hoofd nog even bij de situatie van daarnet. Een man rende het podium op, greep de microfoon en werd door beveiligingsmensen afgevoerd. De Britse zangeres bleef er uiterst professioneel onder.

Man rent podium op en grijpt microfoon

Man op het podium

Een raar moment zojuist bij het optreden van de Britse SuRie: een man klimt het podium op. "Belachelijk dat zoiets gebeurt", zegt Jan Smit.

Tweede spoorboekje

Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land in de tweede reeks: SuRie met Storm. In het tweede blok moeten we volgens kenners vooral rekening houden met Frankrijk. Het nummer Mercy van Madame Monsieur haalt volgens bookmakers de vierde plaats.

Eerste deel voorbij

Noorwegen en Portugal sluiten het eerste deel af. Noorwegen doet dat met Alexander, die het festival in 2009 won. Zijn nummer That's how you write a song lijkt wat minder inspirerend dan Fairytale, het lied waar hij mee won.

Ook Portugal lijkt weinig kans te maken op de eindoverwinning. "Niet genoeg", volgens Jan Smit.

Hoge noten

De hoge noten van Estland konden niet iedereen bekoren. "Oogstrelend en oorverdovend", zegt Cornald Maas.

Sloveense zangeres stopt midden in nummer

De Sloveense zangeres stopte midden in haar nummer. Een opvallende actie, maar uiteraard wel volledig voorbereid.

Sloveense zangeres stopt haar nummer: zijn jullie klaar om mee te zingen?

Oostenrijk levert eerste 'powerfist'

We hebben inmiddels een Litouwse romantische ballad achter te rug. Het optreden van de Oostenrijkse Cesar Sampson maakte meer indruk. Zijn nummer Nobody but you werd goed ontvangen door het publiek. "Het is een goeie zanger, je ziet dat veel mensen het leuk vinden", zegt Jan Smit. Nu de hoge noten uit Estland.

Zo werd Waylon voorgesteld

Songfestival begonnen, Waylon al even op het podium

Slovenië in beweging

"Olga Commandeur eat your heart out", zegt Cornald Maas over het lied Hvala, ne! van de Sloveense Lea Sirk. Tja, daar zit wat in.

Kop is eraf

Oekraïne heeft de show met een "vurig" optreden geopend, zegt Cornald Maas. Daarna volgde een "suikerzoete" vertolking van Spanje. "Ik dacht dat ze elkaar gingen opeten", aldus Jan Smit over het lied Tu cancion van Alfred en Amaia. Slovenië is het volgende land.

De eerste acht kandidaten op een rij

Dit zijn de eerste acht landen. Organisator Portugal sluit het eerste deel af.

Songfestival deel 1

We gaan beginnen!

Pak snel je laatste drankjes en hapjes uit de ijskast. Alle artiesten worden nu geïntroduceerd in de volgorde van opkomst. Daarna trapt de Oekraïense zanger Melovin af met Under the ladder.

Hoe is de sfeer in Lissabon?

Verslaggever Martijn van der Zande vanuit Lissabon

NOS-verslaggever is in Lissabon en proefde daar vanmiddag de sfeer onder de fans. Ook sprak hij met muziekjournalist van Trouw Joris Belgers. Hem valt op dat er geen uitgesproken favorieten zijn.

"Er zijn geen grote kanshebbers", zegt Belgers. "Ik doe dit nu een paar jaar en voor het eerst durf ik niet te zeggen wie er gaat winnen. Vijf of zes landen kunnen zomaar met die glazen microfoon naar huis gaan."

Bij de bookmakers staat Cyprus op één, Israël op twee en Ierland op drie. Nederland eindigt volgens de peilingen op plaats twintig.

Conchita gaat ook kijken

Conchita Wurst won namens Oostenrijk het Songfestival in 2014. Dat jaar werd Nederland tweede met Waylon en Ilse de Lange.

Hoop, maar ook realisme in Lissabon

Nederlandse fans zijn hoopvol gestemd, maar volgens zanger en commentator Jan Smit wordt een eerste plaats lastig voor Nederland. "Waylon gaat zijn uiterste best doen, maar we moeten er rekening mee houden dat we niet gaan winnen."

'Hij gaat sowieso de top-10 halen', maar of hij gaat winnen...?'

Clichébingo

België staat dit jaar voor het eerst in vier jaar niet in de finale. Gelukkig waren onze zuiderburen niet te beroerd om deze 'songfestivalclichébingo' op te tuigen. Herkenbaar?

Frans Bauer wenst Waylon succes

De volkszanger lijkt ook getroffen door het country-virus.

Terug in de tijd

De laatste keer dat Nederland won was in 1975, met Ding-a-dong van Teach-in. Hier een terugblik van alle Nederlandse inzendingen sindsdien:

Het is lang geleden, heel lang geleden dat Nederland won

Zelf punten geven!

Kun je niet wachten commentaar te geven op alle optredens van vanavond? Download hier alvast de scorekaart op A4-formaat. Print hem uit en vul hem straks in samen met je vrienden!

Even terugkijken..

Zo werd het behalen van de finale gevierd:

Waylon: het was nerve racking

Op weg naar het Songfestival

Om 20.25 uur is deel twee van het programma Op weg naar het Songfestival te zien op NPO 1. Daarin blikken bekende Nederlanders vooruit op de finale.

Top-5?

Volgens de bookmakers eindigt Waylon rond de 20e plek, maar hijzelf is een stuk positiever en mikt op een plaats in de top-5.

Waylon: we gaan voor plek in de topvijf

Welkom!

We zijn er klaar voor! Straks om 21.00 uur barst de finale van het Eurovisie Songfestival los in de Altice Arena in Lissabon. Er doen 26 landen mee, Nederland is met Waylon als 23e aan de beurt.