Euforie bij Emmense fans
NOS NieuwsAangepast

Euforie bij Emmense fans: 'Dit alles is in één woord: Fantastisch'

FC Emmen heeft vanmiddag met een 3-1 overwinning op Sparta iets geflikt wat de club niet eerder lukte: toetreding tot de eredivisie. De Emmenaren spelen al sinds 1985 profvoetbal en vaak werd daarbij de nacompetitie gehaald, maar de hoogste regionen van het Nederlandse voetbal bereikte de club nog nooit. Tot vandaag.

In Het Kasteel, het stadion Sparta, zagen zeker 850 FC Emmen-supporters hun club winnen. Een van hen was wethouder Bouke Arends. "Ik ben nog even aan het nagenieten ", zegt hij telefonisch vanaf de tribune. "Vanaf de eerste tot de laatste minuut was het geweldig om hier te zijn. Toen de 2-1 viel was het eigenlijk al helder dat we naar de eredivisie zouden gaan, en toen die 3-1 nog. Ja, dit is in één woord: Fantastisch!"

Arends had de overwinning stiekem wel verwacht. "Iedereen die ik het hier vroeg zei: we gaan vandaag historie schrijven."

Niet alleen in het Rotterdamse stadion, maar natuurlijk ook in Emmen zelf werd de club naar de overwinning geschreeuwd. Duizenden volgden de wedstrijd op schermen en in kroegen.

Fans vieren een feestje op het Raadhuisplein in Emmen:

'Ze gaan er niet direct weer uit, ze gaan vol gas door'

Nog vlak voor het laatste fluitsignaal kon het voor oud-FC Emmen-speler Marco de Haan eigenlijk al niet meer stuk: "Verschrikkelijk spannend, maar geweldig jongen. Wat een wedstrijd. Je ziet hier hoe het leeft in Emmen. Echt geweldig!", zei De Haan tegen NOS-verslaggever Theo Verbruggen.

Straks komen alle grote clubs hiernaartoe. Ajax, Feyenoord. Dat is toch prachtig, daar wachten we hier al dertig jaar op.

Marco de Haan

Maar is Emmen wel op zijn plaats in de eredivisie? "Ja, dat weet je nooit, maar Emmen speelt enorm goed voetbal. Ik denk dat ze er klaar voor zijn", aldus De Haan. "Wat ook echt mooi is, is dat hier straks alle grote clubs naartoe komen. Ajax, Feyenoord. Dat is toch prachtig, daar wachten we hier al dertig jaar op."

Ook wethouder Arends ziet een gouden toekomst voor Emmen door de overwinning van vandaag. "Dit is heel goed voor de stad en voor de gemeente. Dit gaat ongetwijfeld veel opleveren voor de regio. Hier staat een heel tevreden wethouder."

Vanavond volgt nog de huldiging van de Emmense spelers. Daar is ook Arends bij aanwezig. Hij verwacht een "lange en onrustige avond", maar dan natuurlijk wel in de positieve zin van het woord.

Spartanen

Hoe anders is de middag voor de Rotterdammers. Zo groot als de Emmense euforie, zo groot is het verdriet bij de Spartanen. De promotie van FC Emmen betekent immers de degradatie van Sparta.

Op de tribune huilen kinderen én volwassenen over het verlies, dat volgens sommigen op sociale media mede te wijten is aan de videoscheidsrechter. Meest zuur is dat die benadeling niet voor de eerst keer is, ook in de vorige (uit)wedstrijd tegen FC Emmen moest Sparta een discutabele beslissing slikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl