NOS VoetbalAangepast

Advocaat en Sparta ontgoocheld: 'We zijn het niet waard'

'Heel slecht gevoel' bij Advocaat na eerste degradatie

Het ongeloof en de woede bij Sparta Rotterdam is groot na de degradatie uit de eredivisie. FC Emmen bleek te goed in de play-offs. En dat terwijl de Rotterdammers met trainer Dick Advocaat en adviseur Leo Beenhakker een schat aan voetbalkennis in huis hebben.

"Met een laatste thuiswedstrijd moet je dit gewoon winnen. Als je dat niet kan, ben je het ook niet waard om erin te blijven", aldus Advocaat na de 3-1 nederlaag tegen Emmen. De eerste wedstrijd tussen beide teams eerder in de week was in 0-0 geëindigd.

Rijkaard en De Mos

Het is de eerste keer dat de gelauwerde trainer degradeert in zijn loopbaan. Advocaat komt wel in een illuster rijtje met Frank Rijkaard en Aad de Mos: ook zij degradeerden met Sparta uit de eredivisie.

 • ANP
  De degradatie komt hard aan bij Sparta
 • Pro Shots
  De degradatie komt hard aan bij Sparta
 • Pro Shots
  De degradatie komt hard aan bij Sparta
 • Pro Shots
  De degradatie komt hard aan bij Sparta

"Het is een heel slecht gevoel", gaat Advocaat verder. "Vooral voor de fans. Voor hen ben ik erin gestapt, maar het heeft niet geholpen. Ik ga niet zeggen dat de spelers te zwak zijn, ik heb ook gefaald."

Zien we de 70-jarige Hagenaar nog terug als coach? "Het meest waarschijnlijke is dat dit mijn laatste club is. Zo voel ik het nu wel."

Sparta treft straks Twente, NEC en Roda

De laatste keer dat Sparta degradeerde, in 2010, duurde het zes jaar voordat de Rotterdammers terug waren op het hoogste niveau. Komend seizoen spelen ook FC Twente, NEC en Roda JC in de Jupiler League. Dat maakt promotie extra lastig.

Voorzitter Rob Westerhof: "Het is een buitengewoon sterke competitie nu. Dus ja, we laten het even bezinken en gaan dan weer aan de slag. De mensen zijn boos. En terecht. Als je in Emmen 0-0 speelt, verwacht iedereen dat je thuis wint, maar het is niet gebeurd."

Sparta-voorzitter na degradatie: mensen zijn terecht boos

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl