Gospel, bevlogen bisschop en burgers; diversiteit op huwelijk Meghan en Harry

Een bruiloft die anders was dan anders: de koninklijke trouwerij van Meghan Markle en prins Harry past in veel opzichten niet in het traditionele Britse keurslijf. Vooral de moeite die erin is gestoken om een diverser beeld van Groot-Brittannië uit te stralen is opvallend.

"Er was altijd veel kritiek dat de multiculturele samenleving niet genoeg zichtbaar zou zijn op Buckingham Palace. Met Meghan komt daarin nu verandering", zegt NOS-correspondent Tim de Wit.

Zo was er bij de dienst nadrukkelijk een divers publiek aanwezig. De aanwezigheid van zwarte muzikanten wordt genoemd, het gospelkoor en vooral de bevlogen toespraak van de Afro-Amerikaanse bisschop Michael Curry.

Bisschop Curry citeert Martin Luther King

Op Twitter is veel lof voor de diversiteit van de bruiloft:

Oud-NOS-correspondent in Groot-Brittannië Hieke Jippes noemt de speech van Curry opmerkelijk: "Hij het had over de helende kracht van liefde en op dat moment zag je beelden van de koninklijke familie van wie veel leden ooit gescheiden zijn. Ook zij hebben allemaal die gelofte ooit afgelegd. Daarom was het zo hoopvol dat hij Meghan en Harry vertelde dat liefde alles overwint."

Jippes vond de muziek prachtig. "Degene die de leiding had, wilde er een Engels en Amerikaans tintje aan geven. Het waren wel allemaal erg vertrouwde hymes. Het gospelkoor was het enige opmerkelijke element. We kunnen er alleen maar naar raden of dat Meghans invloed was."

Gospelkoor zingt 'Stand By Me' voor prins Harry en Meghan Markle

De bruiloft week ook op tal van andere aspecten af, schrijft de BBC. Zoals de bruidstaart: dit keer geen traditionele grote fruittaart met een glazuurlaagje, maar een taart met botercrème.

Ook het besluit van Meghan om tijdens haar gelofte niet uit te spreken haar aanstaande "te gehoorzamen" wordt genoemd. Een grote beslissing noemt de BBC het besluit om 1200 gewone burgers toe te laten bij de ceremonie op Windsor Castle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl