Meghan Markle
NOS NieuwsAangepast

...en bruid Meghan: sprookjesprinses die alles heeft

  • Noortje Deutekom

    redacteur Buitenland

  • Noortje Deutekom

    redacteur Buitenland

Het is zomer 1996, Londen. Twee Amerikaanse toeristen ontdekken de stad. De meisjes poseren voor een foto bij het wereldberoemde Buckingham Palace, het huis van de Britse koningin. Een van hen is Meghan Markle. Wie had toen gedacht dat ze een jaar of twintig later in datzelfde paleis op de thee zou gaan bij de koningin, als vriendin van haar kleinzoon Harry?

Vandaag trouwt Meghan Markle met prins Harry. Hieronder vertellen we je meer over haar - en hier over Harry. Liever de korte versie? Bekijk onze video:

Harry en Meghan: een koninklijk liefdesverhaal

Voor sommigen is het misschien nooit een verrassing geweest dat Meghan ooit koninklijk zou worden. Ze viel altijd al op.

Haar verhaal begint in de vroege ochtend van 4 augustus 1981 in de Californische stad Los Angeles. Haar vader Tom en moeder Doria zijn dan nog bij elkaar, maar scheiden twee jaar na Meghans geboorte. De zwarte Doria is reisagent en yogalerares en Tom kent de industrie waar zijn stad beroemd om is goed. Hij is lichtregisseur van tv-series en films en neemt zijn oogappeltje Meghan regelmatig mee naar de sets.

'Altijd al speciaal'

De kleine Meghan loopt rond in de studio's van Hollywood, terwijl haar leeftijdsgenoten buitenspelen. Haar keus is dan ook al snel gemaakt: Meghan wil een beroemd actrice worden. Ze speelt mee in toneelstukken op school en krijgt hoofdrollen. In het boek dat de Britse biograaf Andrew Morton over haar publiceert, blikt een van haar dramadocenten terug op die tijd.

"We hadden nooit een probleem met haar. Ze was goed voorbereid, gefocust en betrokken." Wanneer Meghan in de hoofdrol van een stuk staat, ontstaat er op school een run op de toegangskaartjes. "Ik wist altijd al dat ze speciaal was", zegt de lerares.

  • Splash News
    Twintig jaar geleden bezocht Meghan Buckingham Palace al eens
  • AP
    Meghan als jong meisje in haar jaarboek
  • AP
    Meghan in de make-up voor het schooltoneel
  • AP
    Meghan op het schooltoneel
  • AP
    Meghan met schoolvrienden

Meghan blijft opvallen. Ze houdt zich niet alleen bezig met haar toekomst als Hollywood-ster, ze stort zich ook op de mensenrechten en gelijkheid. Ze schrijft een brief aan first lady Hillary Clinton vanwege een seksistisch reclamespotje, ze organiseert een protest tegen de Golfoorlog en is zich al vroeg heel bewust van haar multiraciale achtergrond. Meghan is erbij als haar moeder op een parkeerplaats wordt uitgescholden voor "neger". Het zal niet de laatste keer zijn dat ze op een vervelende manier met haar achtergrond wordt geconfronteerd.

Doorbraak

Uiteindelijk gaat Meghan studeren: internationale betrekkingen en podiumkunsten aan de Northwestern University in Illinois. Ze vertrekt naar Argentinië voor een werkstage bij de Amerikaanse ambassade in Buenos Aires. Haar droom om actrice te worden geeft ze niet op. Meghan doet auditie na auditie. Maar het loopt bijna altijd uit op een teleurstelling.

Af en toe zit er een rolletje voor haar tussen. Voor de pilot van een beginnende show, als koffertjesdrager bij Deal or No Deal of als bijrol in een serie als 90210. Pas als ze auditie doet voor een dan nog onbekende advocatenserie heeft ze succes. Ze krijgt de rol van Rachel Zane in de wereldberoemde show Suits. Het wordt haar doorbraak.

In die tijd lijkt alles Meghan mee te zitten. Tijdens een vakantie in Belize vraagt haar vriend, de filmproducer Travor Engelson, haar ten huwelijk. Meghan zegt "ja" en het stelt trouwt een jaar later in Jamaica.

Trouwring per post retour

Lang duurt het huwelijk niet. Travor woont in de Verenigde Staten en Meghan in het Canadese Toronto, vanwege de opnames voor Suits. De afstand breekt het stel op en Meghan vraagt na twee jaar een scheiding aan. De trouwring vindt Travor op de deurmat, die heeft ze per post teruggestuurd.

In die periode dumpt Meghan niet alleen haar man, maar ook veel vrienden, schrijft de Britse biograaf Andrew Morton in zijn boek Meghan, a Hollywood Princess. De vriendin met wie ze in 1996 Buckingham Palace bezocht, breekt ook met de actrice.

Ze vertelt Morton: "Ik denk dat Meghan, als het aankomt op relaties, heel berekenend is. Als ze de beslissing neemt dat je niet meer in haar leven hoort, is ze ijskoud en valt er nergens meer over te praten. Zo ging ze ook om met Travor. Ze trok het tapijt onder hem vandaan en dat heeft hem heel veel pijn gedaan."

Correspondent Tim de Wit sprak met Morton over Meghan. Ze maakt het koningshuis relevanter, denkt hij:

Biograaf: ze brengt nieuwe energie

Meghan kijkt niet meer achterom en stort zich volledig op haar loopbaan. Haar dromen komen uit. Ze slaagt niet alleen als actrice en als social media influencer met 2 miljoen volgers, ze krijgt ook nog een baan aangeboden bij de Verenigde Naties. Daar houdt ze zich, hoe kan het ook anders, bezig met gendergelijkheid. Het enige dat nog ontbreekt, is een leuke man.

Een vriendin regelt daarom een blind date voor haar. "Als hij maar aardig is", hoopt Meghan. Hij is niet alleen aardig, het is ook nog een beroemde prins. In Londen zien ze elkaar voor het eerst en de volgende dag meteen weer. Vrij snel komt het stel tot de conclusie dat dit wel echte liefde moet zijn. Eind oktober 2016 kopt the Sunday Express: 'Harry's Secret Romance With a TV Star'. De relatie tussen prins Harry en Meghan Markle is wereldnieuws.

  • AFP
    Meghan en Harry voor het eerst samen in het openbaar tijdens de Invictus Games
  • ANP
    Meghan zou het prima kunnen vinden met haar schoonzusje Kate
  • AFP
    Meghan met de andere royals tijdens kerst
  • EPA
    De officiële verlovingsfoto's

Meghan is wel wat gewend. De roddelpers is haar niet vreemd, maar wat er over haar heen komt zodra bekend is dat ze met Harry is, daar heeft ze zich niet op kunnen voorbereiden. Journalisten wachten haar ouders op straat op en ze publiceren alles wat ze kunnen vinden over Meghan's verleden. Op social media komen racistische en seksistische uitingen voorbij.

Het stel houdt zich staande en de koningin keurt de verloving goed. Iets wat tientallen jaren geleden nog onmogelijk was; trouwen met een gescheiden vrouw met een multiraciale achtergrond. "Groot-Brittannië is al heel lang een multiculturele samenleving, maar dat zagen we niet terug op Buckingham Palace. De koninklijke familie wordt dankzij Meghan een afspiegeling van de samenleving", zegt biograaf Morton.

Meghan is welkom bij de koninklijke familie en de verwachting is dat ze de Britse royals alleen maar populairder gaat maken. "Maar", waarschuwt Morton: "De pers plaatst haar eerst op een voetstuk, om haar in de jaren erop weer te kunnen afbreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl