Bruidegom Harry: razend populaire 'warrior prince'...
Noortje Deutekom
redacteur Buitenland
Noortje Deutekom
redacteur Buitenland
Hij bezocht strippers in Londen, danste naakt door een hotelkamer in Las Vegas en droeg een nazi-uniform tijdens een verkleedfeestje. De Britse pers zette hem weg als racist, als seksist en als een feestbeest. De lijst met schandalen rondom prins Harry is lang, maar welke streken hij ook uithaalt, Harry blijft het lievelingetje van het Britse volk: na zijn oma is hij het populairste lid van het koningshuis. Vandaag trouwt hij.
Hieronder vertellen we je meer over het leven van Harry - en hier over dat van Meghan Markle. Liever de korte versie? Bekijk de video:
Henry Charles Albert David, roepnaam Harry, wordt op 15 september 1984 geboren, als zoon van kroonprins Charles en prinses Diana. Zijn broer William is dan al twee.
Een zorgeloos familieleven zit er niet in voor het gezin: Charles en Diana scheiden als Harry acht is en in 1997 komt er een abrupt einde aan het leven van Diana als ze, opgejaagd door paparazzi, verongelukt in Parijs. Charles maakt zijn zoons midden in de nacht wakker om ze het nieuws te vertellen.
Een paar dagen later loopt Harry met gebogen hoofd achter de kist van zijn moeder tijdens haar begrafenis. "Het was walgelijk. Geen enkel kind zou achter de kist van zijn moeder moeten lopen", herinnert Harry zich in de onlangs gepubliceerde biografie van schrijfster Angela Levin met de titel 'Harry, gesprekken met de prins'.
Na een aantal moeilijke jaren breekt er een rustiger tijd aan voor de prins. De brugpieper gaat naar de middelbare school - en niet naar de minste. Zijn vader kiest voor het prestigieuze Eton College, een van de duurste privéscholen in de omgeving.
De jonge royal beschikt dan al over een belangrijke gun-factor. Hij is geen brave student, zoekt continu de grenzen op en haalt kattenkwaad uit achterin de klas, maar Harry is desondanks bij iedereen geliefd. Zowel zijn medestudenten als docenten zijn dol op hem.
Van prins naar 'Officer Cadet Wales'
Een modelstudent zal Harry nooit worden. Dat blijkt opnieuw als hij besluit het leger in te gaan en een toelatingsexamen doet aan de Royal Military Academy Sandhurst. Harry krijgt een intelligentietest voor zijn neus en haalt een score van 4 uit 10. Dat is net voldoende om naar Sandhurst te gaan. Het is een van de laagste scores dat jaar.
Toch is Harry perfect op zijn plaats in Sandhurst. Hij is daar niet langer 'uwe hoogheid' of 'prins', maar 'Officer Cadet Wales'. Hij krijgt dezelfde behandeling als iedere andere kadet en schijnt zich daar goed bij te voelen.
In die tijd strijden duizenden Britse militairen in Afghanistan tegen de Taliban. Het is Harry's droom om een van hen te zijn. Eind 2007 krijgt hij het na lang zeuren voor elkaar en stuurt het leger hem naar het Britse 'Kamp Bastion' in de provincie Helmand.
In het geheim
De uitzending van Harry wordt voor het grote publiek geheim gehouden. Het leger ziet de komst van Harry naar Afghanistan als een groot risico. Men is bang dat de Taliban hem als doelwit zien en daarmee zou de aanwezigheid van de prins ook anderen in gevaar brengen. Als het verhaal alsnog naar buiten komt, keert de prins gedwongen terug naar Engeland.
In de jaren erna laat hij zich omscholen tot vlieger bij het Army Air Corps en gaat hij opnieuw naar Afghanistan om Apache helikopters te vliegen. Het valt hem tegen. Hij besluit het leger te verlaten, maar blijft ermee verbonden. Hij organiseert ieder jaar de Invictus Games, sportwedstrijden voor veteranen die gewond raakten tijdens hun dienst.
Er breekt een lastige tijd aan voor Harry. Hij heeft geen baan en voert af en toe wat koninklijke taken uit. Ondertussen vraagt iedereen zich af: hoe kan het dat de populairste vrijgezel van Groot-Brittannië nog steeds geen vriendin heeft?
Iedereen houdt van Harry, die bekend staat om zijn gevoel voor humor en vrolijke karakter. Als geen ander kan hij op ongemakkelijke momenten het ijs breken, zelfs tijdens ingewikkelde bezoeken aan hoogwaardigheidsbekleders in het buitenland.
Maar in de liefde lijkt de prins niet te slagen. Er zijn wel veel mooie meisjes voorbij gekomen de afgelopen jaren. De bekendste is zijn eerste grote liefde Chelsy Davy. Een meisje dat zichzelf omschrijft als "mafkees uit Zimbabwe". Maar Chelsy moet er niet aan denken ooit prinses te worden en de relatie loopt daar uiteindelijk op stuk.
Harry ontmoet modellen als Florence Brudenell-Bruce en Cressida Bonas. Met die laatste heeft Harry een jaar of twee verkering, maar ook deze relatie houdt geen stand. En dan... komt Meghan.
The Sunday Times brengt het nieuws eind oktober 2016 als eerste: prins Harry is stiekem aan het daten met de Amerikaanse actrice Meghan Markle. Binnen 'no time' staan alle websites en kranten vol met verhalen over de nieuwe verkering van de prins.
Het stel ontmoette elkaar via een wederzijdse vriendin, vertelt Meghan ruim een jaar later als hun verloving bekend wordt.
"Mijn echte naam is Henry, maar iedereen noemt me Harry", stelde de prins zich aan haar voor. "Mijn echte naam is Rachel, maar iedereen noemt me Meghan", antwoordde zij als we het Britse tijdschrift Tatler moeten geloven. Daarna zagen ze elkaar in Londen en in Toronto, waar Meghan woonde. De derde date van het stel speelde zich niet geheel toevallig af in Botswana; Harry en Meghan zijn alle twee dol op Afrika.
Terwijl ze samen kip stonden te braden, vroeg Harry haar het jaar daarop ten huwelijk. Vandaag zetten ze de kroon op hun relatie en worden Harry en Meghan husband and wife.