NOS NieuwsAangepast

'I will': prins Harry en Meghan Markle geven elkaar jawoord

Prins Harry en Meghan Markle hebben elkaar in de St. George's Chapel van Windsor Castle het ja-woord gegeven. Na afloop van de trouwceremonie, die een uur duurde, gaven ze elkaar op de trappen van de kerk voor het publiek een kus.

 • De kus!
 • Harry en Meghan geven elkaar het ja-woord

Het paar gaat vanaf nu als hertog en hertogin van Sussex door het leven. Een paar uur voor het huwelijk maakte koningin Elizabeth bekend dat ze die titels aan haar kleinzoon en zijn vrouw zou geven.

Bekende gasten

Voor de ogen van 600 nauwkeurig geselecteerde gasten trouwde het paar. Naast de Britse koninklijke familie was een divers gezelschap met onder anderen zanger Elton John, tv-presentator James Corden, tennisster Serena Williams, acteur George Clooney en de cast van Suits, de tv-serie waarmee Markle haar bekendheid als actrice verwierf, uitgenodigd voor de bruiloft. Politici waren niet welkom.

Een selectie van gasten bij aankomst in de St. George's Chapel:

 • Pippa Middleton, George Clooney en David Beckham
 • Suits, Elton John, James Corden en Serena Williams
 • Joss Stone wil een bloemetje plukken... maar dat mag niet

Harry droeg tijdens de ceremonie een zwart militair uniform. Meghan Markle betrad de kerk in een witte jurk die was gemaakt door de Britse mode-ontwerper Claire Waight Keller, artistiek directeur van modehuis Givenchy.

Harry oogde tijdens de ceremonie wat zenuwachtig. Zijn gezicht was gespannen en het zweet stond op zijn voorhoofd. Misschien dat de zaal daarom wel moest gniffelen toen hij voor de eerste keer "I will" zei.

De plechtigheid was modern en zat vol diversiteit. De trouwerij voelde volgens journaliste Angela Foster van The Guardian als "heel anders" dan eerdere koninklijke huwelijken. "En dat moet wel iets goeds zijn." Er traden onder meer een gospelkoor en een 19-jarige cellist op. De Afro-Amerikaanse dominee Michael Curry sprak de genodigden gepassioneerd toe over liefde.

Meghan Markle, kind van een zwarte moeder en een witte vader, werd voor het huwelijk al gezien als een frisse wind in als stijf bekend staande Britse koninklijke familie. Ze is ouder dan Harry, Amerikaanse, niet van adellijke komaf, een uitgesproken feministe en ze is al een keer gescheiden.

Vader Markle afwezig

In de weken voor het huwelijk tussen Harry en Markle, die elkaar in 2016 ontmoetten bij een blind date, werd het evenement overschaduwd door de vader van Markle. Thomas Markle kwam eerst in het nieuws toen hij zich tegen alle regels in had laten fotograferen bij het uitzoeken van een pak voor de bruiloft. Vorige week werd bekend dat hij zou ontbreken bij de bruiloft, omdat hij een hartoperatie zou hebben ondergaan.

Markle werd daarom niet door haar vader, maar door Harry's vader prins Charles naar het altaar begeleid.

Rijtoer

Na de ceremonie, die ruim een uur duurde, stapte het bruidspaar in een koets voor een rondrit van een half uur om door tienduizenden mensen te worden bejubeld onder de stralende zon. De meesten waren dagen geleden al afgereisd naar Windsor om Harry en Meghan zo goed mogelijk te kunnen zien.

Vanavond wacht het bruidspaar een receptie in het Frogmore House, gelegen op zo'n anderhalve kilometer van het kasteel. Daarvoor zijn 200 vrienden en familie van Harry en Meghan uitgenodigd.

 • Reuters
  Meghan op weg naar Windsor Castle
 • Reuters
  Aankomst van de bruid
 • Reuters
  Daar komt de bruid...
 • Reuters
 • Reuters

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl