Van uur tot uur: zo ziet de dag van de royal wedding eruit

time icon Aangepast
AFP

De jurk, de ceremonie, de gasten... al weken wordt gespeculeerd over alles wat te maken heeft met het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle. De geruchten worden steeds origineler, maar gelukkig hebben we ook al een paar feiten over vandaag. Zo is er het draaiboek, waarin zwart op wit staat vermeld wat er in Windsor allemaal gaat gebeuren.

09.00 uur (Nederlandse tijd): Vanaf dit tijdstip worden de 'gewone' mensen verwacht op de huwelijkslocatie, de St. George's Chapel in Windsor Castle. Honderden gewone Britten zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de bruiloft, zij het buiten de kapel, op het gazon.

10.30-12.15 uur: De 600 'echte' genodigden mogen vanaf nu arriveren bij de kerk. Om 12.15 uur moeten ze allemaal hun plaats hebben ingenomen.

12.25 uur: Leden van de Britse koninklijke familie komen aan bij Windsor Castle. Sommigen zullen lopend naar de locatie komen, anderen met de auto.

Rond deze tijd verlaten Meghan Markle en haar moeder hun hotel in de buurt. Zij zullen via een recht pad, ook wel de 'Long Walk' genoemd, richting het kasteel gaan. Zo kunnen de duizenden toeschouwers die langs de kant staan een glimp opvangen van de bruid.

Windsor Castle, met daarvoor de 'Long Walk' AFP

12.40 uur: Rond deze tijd wordt prins Harry verwacht, samen met zijn broer en getuige prins William. Harry draagt waarschijnlijk zijn militaire uniform. Hij zal samen met William naar de kapel lopen. Tijdens de wandeling lopen beide broers langs 200 uitgenodigde vertegenwoordigers van goede doelen.

12.52 uur: Koningin Elizabeth arriveert als een van de laatsten. Iedereen in de St. George's Chapel wordt geacht te staan.

13.00 uur: Meghan loopt naar het altaar, begeleid door haar schoonvader prins Charles. Eerst zou haar vader Thomas Markle haar begeleiden, maar hij kan door een slechte gezondheid niet bij de bruiloft zijn.

13.05 uur: De ceremonie begint. Die zal ongeveer een uur duren.

14.00 uur: Nadat Harry en Meghan tot man en vrouw zijn verklaard, gaan ze naar buiten. Het stel wordt uitgezwaaid door toeschouwers. Daarna stappen ze in hun koets voor een rit van 25 minuten door de straten van Windsor.

Hieronder zie je alle feestlocaties. Tip: klik op de kaart om in te zoomen:

De route NOS

14.00 - 16.00 uur: Terwijl Harry en Meghan hun debuut als getrouwd koppel maken, ontvangt de koningin leden van de gemeente voor een lunch.

16.00 uur: Rond deze tijd stoppen de meeste televisiezenders hun live-verslag van de bruiloft. Vanaf nu gebeurt alles achter gesloten deuren.

20.00 uur: Meghan en Harry verlaten samen met hun gasten Windsor Castle. In het Frogmore House, ongeveer anderhalve kilometer van het kasteel, houdt prins Charles een receptie ter ere van het bruidspaar.

Behalve over het programma zijn er ook details naar buiten gekomen over de bruidstaart en het huwelijksboeket. We hebben een paar wedding-weetjes samengevat in de video:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Binnen bij de bruiloft: de belangrijkste weddingweetjes

De NOS doet live verslag van het huwelijk van Harry en Meghan en zendt uit op NOS.nl, de NOS Facebookpagina, het NOS YouTube-kanaal en natuurlijk op NPO 1 en NPO Radio 1. De uitzendingen beginnen om 12.15 uur.

STER Reclame