De Chileense bisschop Juan Barros (midden) wordt ervan beschuldigd kindermisbruik in de doofpot te hebben gestopt
NOS NieuwsAangepast

Alle Chileense bisschoppen bieden ontslag aan vanwege misbruikschandaal

Alle 34 Chileense bisschoppen hebben hun ontslag ingediend bij paus Franciscus. Ze stappen op vanwege het misbruikschandaal binnen de katholieke kerk in Chili. Franciscus moet het ontslag van de bisschoppen nog wel accepteren.

Een van de bisschoppen wordt ervan beschuldigd dat hij kindermisbruik door een pedoseksuele priester in de doofpot heeft gestopt. Franciscus deed die beschuldigingen af als laster, maar na een storm van kritiek kwam hij daarvan terug en ging in gesprek met slachtoffers van seksueel misbruik. De paus bleek te zijn voorgelogen door de bisschoppen.

De afgelopen dagen hebben de Chileense bisschoppen in het Vaticaan gesproken over het misbruikschandaal. De paus schreef hun daarna een brief waarin hij hun vraagt om een constructieve oplossing.

Volgens Vaticaankenner Andrea Vreede was het een krachtige brief. "De paus heeft de afgelopen dagen gezegd dat ze dit misbruik echt moeten aanpakken. Hij zei: het is systematisch wat jullie gedaan hebben. Dat betekent niet dat er alleen maar wat koppen moeten rollen, maar er moet veel meer gebeuren."

Accepteren

De 34 bisschoppen schrijven in een brief dat ze hun positie in de handen van de Heilige Vader hebben gelegd. "We laten het aan hem over om over ieder van ons een beslissing te nemen."

Vreede verwacht niet dat de paus de ontslagen van alle bisschoppen zal accepteren. "Dan heeft de Chileense kerk geen bisschop meer over. Maar het is duidelijk dat dit een heel belangrijk moment kan worden, waar Fransiscus daadwerkelijk ingrijpt in zaken over seksueel misbruik en bisschoppen."

Chileense bisschoppen stappen om om misbruikschandaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl