AFP

Paus Franciscus heeft aan het begin van zijn bezoek aan Chili stilgestaan bij seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in het Zuid-Amerikaanse land. Hij zei dat hij pijn en schaamte voelt en vroeg om vergiffenis voor de "onherstelbare schade" die kinderen hebben opgelopen toen zij werden verkracht en aangerand door priesters.

De afgelopen dagen werd er in Chili veel geprotesteerd tegen de komst van de paus. Betogers vinden dat de paus meer moet doen voor misbruikslachtoffers. In Chili zijn veel gevallen bekend van seksueel wangedrag door geestelijken.

Ruim tachtig kerken zijn de afgelopen week aangevallen door boze betogers. Bij een van de kerken werd een brandbom naar binnen gegooid met een pamflet waarop stond: "Paus Franciscus, de volgende bom is voor jou".

Karadima

Het beeld dat Franciscus weinig tegen seksueel misbruik doet, komt voort uit de aanpak van de Chileense priester Fernando Karadima. Hij is schuldig bevonden aan jarenlang misbruik van tienerjongens. Karadima werd door het Vaticaan met pensioen gestuurd en zijn slachtoffers kregen geen compensatie.

De demonstranten nemen het Franciscus kwalijk dat hij een geestelijke tot bisschop heeft gewijd, terwijl die had geprobeerd om het misbruikschandaal van Karadima onder de pet te houden.

Paus: Pijn en schaamte voor schade seksueel misbruik

Veel Chilenen vinden dat misbruikslachtoffers niet serieus worden genomen door de Kerk en dat er te weinig wordt gedaan om misbruik aan te pakken. "Sorry zeggen is niet genoeg voor een slachtoffer. We willen dat de paus in actie komt", zeiden demonstranten.

Een woordvoerder van het Vaticaan zegt dat de paus mogelijk misbruikslachtoffers in Chili zal bezoeken, zoals hij eerder heeft gedaan in andere landen. Een officiële afspraak is er nog niet.

Rondreis

Het bezoek van paus Franciscus aan Chili maakt deel uit van een reis door Zuid-Amerika. Het is de eerste keer dat Franciscus in Chili is, sinds hij in 2013 tot paus werd verkozen.

Het grootste programma-onderdeel van het bezoek aan Chili was een grote openluchtdienst in de hoofdstad Santiago vanmiddag, waarbij 400.000 mensen aanwezig waren. Op de laatste dag staat een ontmoeting met slachtoffers van de dictatuur van Pinochet gepland.

Donderdag reist Franciscus door naar Peru.

STER reclame