Reuters

Paus Franciscus heeft het opgenomen voor een bisschop die ervan wordt beschuldigd misbruik door een priester te hebben verhuld. Volgens slachtoffers van de Chileense priester Fernando Karadima wist zijn vertrouweling Juan Barros van het misbruik, maar zweeg hij daarover.

De paus vindt dat slachtoffers die Barros beschuldigen van medeplichtigheid, zich schuldig maken aan laster. Dat zei hij donderdag, op de laatste dag van zijn bezoek aan Chili. "De dag waarop ze me bewijs tegen bisschop Barros brengen, zal ik spreken", zei hij als antwoord op een vraag van een journalist.

Karadima is door het Vaticaan schuldig bevonden aan jarenlang misbruik van tienerjongens, waarna hij met pensioen is gestuurd. Barros werd in 2015 benoemd als bisschop in de regio Osorno, tot onvrede van veel Chileense katholieken.

Zo zei Juan Carlos Cruz volgens Voice of America dat Barros een "leugenaar is, een delinquent met geheugenverlies. Hij heeft misbruiken verhuld en zou in de gevangenis moeten zitten of ten minste moeten worden weggestuurd."

Juan Barros Reuters

STER reclame