NOS NieuwsAangepast

Rutte noemt beslissing van Trump over Iran-deal 'lomp'

'Trump heeft op lompe manier Iran-deal opgezegd'

Premier Rutte noemt de beslissing van de Amerikaanse president Trump om zich terug te trekken uit de Iran-deal "lomp". Ook herkent Rutte zich in de scherpe woorden van EU-president Donald Tusk over de Verenigde Staten.

Tusk zei op de EU-top in de Bulgaarse hoofdstad Sofia dat "je na de recente beslissingen van Donald Trump kunt denken dat je met zulke vrienden geen vijanden meer nodig hebt". Ook zei hij dat als Europa nu hulp nodig heeft, het alleen nog op zichzelf kan vertrouwen.

Premier Rutte sluit zich daarbij aan. "Na lang aandringen vanuit Europa om het niet te doen, zegt Amerika vrij lomp toch het akkoord met Iran op. Ook op andere punten doet Amerika dingen uit zichzelf, zonder rekening te houden met bondgenoten. En dat is niet goed."

Volgens Rutte blijft de vriendschap met de Verenigde Staten belangrijk. "Maar de vanzelfsprekendheid dat je goed naar elkaar luistert wanneer de één iets van plan is en dat afstemt met zijn partners en bondgenoten, lijkt op dit moment doorbroken."

Sterkere rol voor EU

Op de top hebben EU-leiders gezegd dat de Europese Unie een sterkere rol op het politieke wereldtoneel moet innemen. "We hebben als Europa al een grote leidende rol in de wereld", zegt Rutte. "Maar Europa zal met meer zelfvertrouwen nog meer invulling moeten geven aan die rol. Dat zie je nu ook op het gebied van Iran: wij willen toch proberen zoveel mogelijk van die afspraken overeind te houden."

Dinsdagavond spraken de ministers van Buitenlandse Zaken van de belangrijkste Europese landen met hun Iraanse ambtgenoot. De eerste plannen om het Iran-akkoord te redden, werden daar zichtbaar. De EU zou zelf het Europese bedrijfsleven garanties willen geven voor investeringen in Iran om Amerikaanse represailles het hoofd te bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl