NOS
NOS NieuwsAangepast

Tweede Kamer geïrriteerd over uitspraken Grapperhaus IS-kinderen

Verschillende fracties in de Tweede Kamer vinden dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid verwarring heeft gezaaid over het wel of niet terughalen van Nederlandse IS-kinderen. "De uitspraken leken gisteren duidelijk en vandaag blijkt dat het toch weer anders is. Dat is verwarring, ik wil duidelijkheid", zegt Kamerlid Verhoeven van regeringspartij D66.

Grapperhaus zei in het televisieprogramma Pauw dat hij het vreselijk vindt dat er kinderen van jihadistenouders in vluchtelingenkampen rond Syrië zitten, en dat hij aan het uitzoeken is of en hoe ze daar weggehaald kunnen worden. Vanmorgen liet het ministerie ter verduidelijking aan de pers weten dat er niets is veranderd aan het kabinetsbeleid.

Het kabinetsbeleid is dat de kinderen niet worden opgehaald omdat dat te gevaarlijk is voor de Nederlandse functionarissen die dat zouden moeten doen. Wel kunnen de ouders en kinderen zich melden bij diplomatieke posten. Dan wordt onderzocht of de ouders en kinderen kunnen terugkeren.

Minister Grapperhaus wil IS-kinderen niet in kampen laten zitten (Pauw)

Heel veel zielige kinderen

In de Kamer is discussie en irritatie ontstaan over wat Grapperhaus nu had bedoeld. "Het gaat niet om zomaar iets, het gaat om Nederlandse kinderen die in gevaar zijn", reageert Verhoeven. D66 vindt dat Nederland niet moet uitsluiten dat bepaalde kinderen opgehaald moeten worden. "Het kabinet moet dat eerst uitzoeken voordat ze gaan optreden in televisieprogramma's."

Fractievoorzitter Dijkhoff van regeringspartij VVD vindt het vooral belangrijk dat het ministerie vandaag duidelijk maakte dat het kabinetsbeleid niet is veranderd. "Ik snap wel dat het vervelend is voor die kinderen, maar er zijn daar ook heel veel zielige kinderen die zijn getroffen door die IS-barbaren." De VVD is pertinent tegen het terughalen van IS-kinderen.

Oppositiepartij PvdA heeft geen goed woord over voor het optreden van Grapperhaus. "Gisteren zei hij dat hij aan het onderzoeken is hoe hij die kinderen kan helpen en nu hoor ik dat hij het tegenovergestelde zegt", reageert Kamerlid Kuiken. "Dat is niet oké. Je moet niet improviseren op dit dossier." De PvdA vindt dat de Nederlandse regering alles moet doen om kwetsbare kinderen en IS-kinderen zonder ouders te helpen.

Rutte: Nederlandse IS-kinderen terughalen is echt te gevaarlijk

Veiligheidsrisico

Premier Rutte begrijpt niet goed waarom Kamerleden en journalisten de uitspraken van Grapperhaus verwarrend vinden. "Nee, want hij zegt hetzelfde als ik", aldus Rutte. "Het is verschrikkelijk, maar te gevaarlijk. We kunnen daar geen kinderen weghalen." Hij vindt dat je niet aan Nederlandse militairen en diplomaten kunt vragen om daar hun eigen leven voor te wagen.

Ook partijleider Segers van regeringspartij ChristenUnie verdedigt Grapperhaus. "Hij schetste het dilemma. Het gaat over kinderen, maar we hebben een veiligheidssituatie als je mensen daarheen stuurt. En als je de ouders met de kinderen mee laat komen heb je ook een veiligheidsrisico." Hij vertrouwt erop dat de minister bereid is om in schrijnende gevallen een uitzondering te maken.

Binnen de regeringscoalitie en ook onder oppositiepartijen lopen de meningen dus uiteen over de IS-kinderen. Het kabinet heeft de Tweede Kamer beloofd voor de zomer met beleid en een juridische onderbouwing voor de lange termijn te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl