VS-ambassadeur Haley verlaat de zaal als Mansour op het punt staat te beginnen AFP

Een vergadering van de VN-Veiligheidsraad gisteren over het geweld aan de grens tussen Israël en de Gazastrook heeft vooral harde woorden over en weer opgeleverd. Het werd daardoor opnieuw duidelijk dat de diplomatieke kloof tussen de VS en de Palestijnen alleen maar groter wordt.

De vergadering begon met een minuut stilte voor de slachtoffers eergisteren. Het was maandag de bloedigste dag sinds eind maart de protesten onder de noemer 'Mars van de Terugkeer' begonnen. Volgens de Palestijnen schoot het Israëlische leger 58 Palestijnen dood.

'Hamas tevreden'

De Amerikaanse ambassadeur Nikki Haley en haar Israëlische collega Danny Danon kwamen pas na de minuut stilte de zaal binnen. Haley hield daarna een korte toespraak waarin ze zei dat geen van de vijftien leden van de Veiligheidsraad zo gematigd had gereageerd als Israël, als hun grenzen zouden worden bedreigd.

"Laat het duidelijk zijn: Hamas is tevreden met de resultaten van gisteren", zei Haley, waarmee ze verwees naar de slachtoffers van maandag. Volgens haar heeft Hamas Palestijnse demonstranten richting de hekken op de grens gestuurd, door via luidsprekers te roepen dat de Israëlische militairen op de vlucht zijn geslagen.

Ze verliet even later de zaal, op het moment dat de Palestijnse diplomaat Riyad Mansour de raad ging toespreken.

De Palestijnse ambassadeur Mansour noemt opmerkingen van Haley racistisch AFP

Mansour noemde Haley's woorden racistisch en provocerend. Hij vergeleek de demonstraties van de Palestijnen met de demonstraties in de VS tegen wapenbezit. "Wij hebben het recht om als één familie te demonstreren tegen de bezetting en de arrogantie van de bezetter."

Hij wees er verder op dat het recht om te demonstreren overal ter wereld wordt geaccepteerd en vroeg de Veiligheidsraad om bescherming van de Palestijnen.

De Veiligheidsraad ging daar zoals verwacht niet in mee. De VS blokkeerde verder een onderzoek naar de ongeregeldheden bij de grens tussen Gaza en Israël.

De Veiligheidsraad hield een minuut stilte voor de slachtoffers in Gaza AFP

STER reclame